Nedjelja, 26 svibnja, 2024

KURZ: Nije nam potreban sporazum sa Ankarom, štitit ćemo europske granice

Must Read

EU može osigurati vlastite granice i nije joj potreban sporazum s Turskom da zaustavi migrantsku krizu, rekao je danas austrijski ministar vanjskih poslova Sebastijan Kurz.
Kurz je rekao web-stranici “Fokus” da europski lideri ne trebaju popustiti pod pritiskom Turske za uvođenje bezviznog režima, koji je u ožujku obećan u zamjenu za suglasnost Ankare da će primati vraćene migrante iz Grčke.
“Ne smijemo popustiti pod ucjenom i ne treba nam rezervni, već pristojan originalni plan.
Potrebna nam je jaka Europa koja štiti svoje vanjske granice”, kaže Kurz.
On je naglasio da EU treba učiti od zemalja poput Australije i da zahtjeve migranata obrađuje izvan svojih granica radi smanjenja dolazaka.
“Oni koji ilegalno dođu u Europu moraju biti odvedeni na otoke na vanjskoj granici i poslani natrag u centre u sigurne treće zemlje, a ne u središnju Europu”, kategoričan je Kurz.
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je jučer da EU treba Ankari odobriti bezvizni režim u listopadu ili bi trebalo zanemariti sporazum kojim je spriječen priljev ilegalnih migranata u Europu.
Bezvizni režim Turskoj u EU odgađan je nekoliko puta zbog spora oko turskog Zakona o borbi protiv terorizma i reagiranja Ankare nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara.
 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -