Petak, 17 svibnja, 2024

MOSTO-ov ministar blokirat će Srbiju ako ne ukine nadležnost za ratne zločine na našem području

Must Read

Ministar pravosuđa Ante Šprlje danas je izjavio kako će Hrvatska blokirati srpske pregovore s EU, ako ne izmijene Zakon o univerzalnoj jurisdikciji. Pritom se misli na ukidanje nadležnosti za ratne zločine na području Hrvatske.

Kako je u ponedjeljak rekao ministar vanjskih poslova Miro Kovač, Srbija bez toga neće moći napredovati prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Za otvaranje poglavlje 23 Hrvatska neko vrijeme nije davala suglasnost tražeći jamstva da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu suradnju s Haškim sudom.

Ministar Šprlje danas je rekao kako će Hrvatska blokirati Srbiju na putu u EU, ako se zakon ne izmijeni.

“Ministarstvo pravosuđa će na upit svakog branitelja koji postavi pitanje Ministarstvu pravosuđa zatražiti podatke o tome vodi li se protiv tog državljanina postupak, međutim želim napomenuti da Republika Srbija do sada nije pokazala odgovornost pri ispunjavanju svojih obveza po pitanju izvještavanja o svakom eventualnom progonu i ispitivanju. Mi ćemo u pregovaračkom postupku sa Republikom Srbijom tražiti da se vrlo jasno postave kriteriji za takve stvari. Ukoliko Srbija ne izmijeni Zakon o univerzalnoj jurisdikciji, Hrvatska će blokirati pregovore između Europske unije i Srbije”, izjavio je Šprlje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Daidžansoko zlo u Bosni: Fra MILE ahbab BABIĆ

Još jedan sarajevski džoker fratar. Kada god zatreba pljuvati po Hrvatima, a da se ne brukaju sa seoskim župnicima,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -