Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

OD DANAS PREDSJEDAVAJU UNIJOM Slovačka proces proširenja svrstava među glavne prioritete

Must Read

Slovačka je jedina zemlja od tri članice EU – predsjedavajuće ove i naredne godine, koja je proces proširenja svrstala među glavne prioritete, a u tom procesu bit ćemo pošten i nepristran posrednik za sve zemlje na tom putu, izjavio je Tanjugu šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak.

Slovačka od Nizozemske danas preuzima predsjedavanje Unijom, a na kraju godine predat će ga Malti, a Lajčak je u četvrtak predstavio prioritete predsjedavanja.

“Kada je riječ o procesu proširenja naš je cilj je očuavti kredibilitet te politike i zato smo je postavili za jedan od naša četiri prioriteta. Nadamo se da će tijekom našeg predsjedavanja biti moguće ostvariti konkretan napredak u procesu pridruživanja Zapadnog Balkana i Turske”, rekao je Lajčak. Naglašava kako taj napredak prije svega ovisi od napora samih zemalja koje pretendiraju na članstvo u EU.

“Slovačka će, kao predsjedavajuća EU, biti pošten i nepristran posrednik u tom procesu. Zemlje aspiranti i kandidati su u različitim fazama procesa integracija. Naš pristup i način na koji ćemo im pomagati će se razlikovati u skladu s tim”, dodao je Lajčak. Svaka zemlja u procesu pridruživanja odlično zna što treba uraditi i postići kako bi napredovala na tom putu, istaknuo je šef slovačke diplomacije.

“Stvarni, opipljiv napredak i ispunjavanje obveza je najbolji način da dokažu svoju opredijeljenost. To, također, doprinosi da se otkloni i najmanja sjena skepticizma u Uniji i da se zemlje-članice uvjere da treba uspješnog kandidata da dovedu u narednu fazu procesa integracija”, zaključio je Lajčak.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Hrvatski Kantoni Nemaju Svoje TV Kuće?

Hrvate se uvuklo u priču o kanalu na hrvatskom jeziku na razini države, koji je protuustavan Kada govorimo o medijima...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -