Utorak, 7 svibnja, 2024

Dogovor sa SDA predviđao je da reorganizaciju Mostara prati i reorganizacija šireg paketa u FBIH

Must Read

Dugo je u javnosti stajao znak pitanja iznad izjave Bakira Izetbegovića o tome da su SDA i HDZ dogovorili rješenje za Mostar, ali da ga neće javno iznositi kako ne bi iritirali javnost.

Danas je taj znak pitanja skinuo lider HDZ-a Dragan Čović. On je na druženju sa novinarima otkrio kako HDZ prihvata prijedlog SDA o podjeli Mostara, ali uz određene uslove.
Dragan Čović danas je konačno otkrio stvarni sadržaj dogovora sa Izetbegovićem i SDA po pitanju Mostara. HDZ prihvaća podjelu grada na Neretvi, ali ne u ovom izbornom ciklusu i ne bez rješavanja jednog šireg paketa.

“Priča o podjeli Mostara u koju se lagano ušlo i o reorganiziranju Mostara je jedna potpuno druga priča. S te strane ja sam imao jasan stav da ostavimo tu priču za neke druge pakete i razgovore u BiH”, rekao je danas Čović.

Sarajevski mediji pišu ovako: “Paket o kojem Čović govori jeste podjela Federacije, i izborna jedinica za Hrvate u okviru većeg entiteta. S tim da  SDA, u ovom momentu, očigledno nije imala hrabrosti HDZ-u isporučiti i podjelu Federacije,  pa je i HDZ za sada odbio pristati na podijeljen Mostar”.

Čemu termini “isporučiti” i “pristati” i zašto HDZ-u?

Nije li kompromisno rješenje upravo to? Velekanton, ili izborna jedinica, kojim bi se zauvijek rješili međuetnički problemi, ne bi bilo prijetnje od separatizma, a pluralizam bi se i kod Bošnjaka i Hrvata pojačao? I zašto se tome protive navodno građanske i navodno lijeve stranke ako bi na taj način one u budućnosti logično ojačale?

Zašto političko Sarajevo smatra da je pristanak na svaki logičan politički kompromis “isporučivanje nečeg nekome” i time implicite dodatno potvrđuju tezu kako FBIH bošnjačka elita smatra isključivo bošnjačkom. I to cijelu.

 

 

(Vijesti.ba,

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Prije 33 godina goloruki širobriješki Hrvati pokušali su zaustavili kolonu tenkova JNA. Nažalost nije im uspjelo,kolona je za par dana prošla gdje je...

Godinu i nešto kasnije 160 naoružanih Hrvata položit će život u srazu s tim tenkovima na Kupresu. Među njima će...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -