Nedjelja, 5 svibnja, 2024

FAMOZNI POPIS STANOVNIŠTVA Višković u NSRS-u: Ne prihvaćamo Jukićevu odluku, prekoračio je svoja ovlaštenja

Must Read

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Radovan Višković izjavio je danas da institucije tog bh. entiteta ne prihvaćaju odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18. svibnja o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe.

Tvrdi da je ta odluka “nezakonita, jer Jukić sukladno Zakonu o popisu nije imao ovlaštenje da usvoji spomenuti program, ni propisati takvu odluku”.

Kazao je da u skladu sa Zakonom o popisu, Agencija utvrđuje Jedinstveni program za obradu podataka, a entitetski zavodi sudjeluju u njegovoj izradi i moraju dati svoju suglasnost, što u ovom slučaju nije ispoštovano.

-Jukić Je prekoračio svoje ovlasti – tvrdi Višković.

U obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, uime predlagatelja dnevnog reda za današnju posebnu sjednicu, naveo je da su bošnjački predstavnici i prije pripreme i tijekom provođenja popisa imali za cilj da se ovo tehničko i stručno pitanje “pretvori u političko, uz opstrukcije i podmetanja” .

Podsjetivši na aktivnosti koje su poduzimale vlasti RS-a nakon ove odluke, Višković je dodao da je dan nakon Jukićeve odluke i Zavoda za statistiku RS-a uložio službeni protest direktoru Jukiću i Agenciji za statistiku BiH “povodom objavljivanja spornih akata bez suglasnosti i bilo kakve konzultacije sa Zavodom “.

U navedenom prosvjedu, Zavod je, kaže, ukazao “na nezakonitosti i posljedice takvog čina” te uputio Vijeću ministara zvaničan zahtjev za stavljanje izvan snage spornih akata što se nije dogodilo.

O aktivnostima koje su slijedile tijekom pripreme i provođenja popisa, kao i nakon Jukićeve odluke, zastupnicima je na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a govorila i direktorica Zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -