Published On: Uto, lip 21st, 2016

FAMOZNI POPIS STANOVNIŠTVA Višković u NSRS-u: Ne prihvaćamo Jukićevu odluku, prekoračio je svoja ovlaštenja

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Radovan Višković izjavio je danas da institucije tog bh. entiteta ne prihvaćaju odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18. svibnja o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe.

Tvrdi da je ta odluka “nezakonita, jer Jukić sukladno Zakonu o popisu nije imao ovlaštenje da usvoji spomenuti program, ni propisati takvu odluku”.

Kazao je da u skladu sa Zakonom o popisu, Agencija utvrđuje Jedinstveni program za obradu podataka, a entitetski zavodi sudjeluju u njegovoj izradi i moraju dati svoju suglasnost, što u ovom slučaju nije ispoštovano.

-Jukić Je prekoračio svoje ovlasti – tvrdi Višković.

U obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, uime predlagatelja dnevnog reda za današnju posebnu sjednicu, naveo je da su bošnjački predstavnici i prije pripreme i tijekom provođenja popisa imali za cilj da se ovo tehničko i stručno pitanje “pretvori u političko, uz opstrukcije i podmetanja” .

Podsjetivši na aktivnosti koje su poduzimale vlasti RS-a nakon ove odluke, Višković je dodao da je dan nakon Jukićeve odluke i Zavoda za statistiku RS-a uložio službeni protest direktoru Jukiću i Agenciji za statistiku BiH “povodom objavljivanja spornih akata bez suglasnosti i bilo kakve konzultacije sa Zavodom “.

U navedenom prosvjedu, Zavod je, kaže, ukazao “na nezakonitosti i posljedice takvog čina” te uputio Vijeću ministara zvaničan zahtjev za stavljanje izvan snage spornih akata što se nije dogodilo.

O aktivnostima koje su slijedile tijekom pripreme i provođenja popisa, kao i nakon Jukićeve odluke, zastupnicima je na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a govorila i direktorica Zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković.