Srijeda, 23 listopada, 2024

Gej konzervativac mjerka fotelju njemačke majke

Vrlo

Berlin – Mladi njemački konzervativac i deklarirani homoseksualac Jens Špan mogao bi biti rješenje za najveći problem Kršćansko-demokratske unije (CDU) – što da radi kada “istekne vrijeme” njemačkom kancelaru Angeli Merkel, piše “Politiko”.

Špan, koji je svoju kredibilnost izgradio ozbiljnom politikom u području financija i zdravstva, ima potencijal da zaustavi “starenje” stranke i istovremeno očuva zadovoljstvo među njenim “konzervativnim jezgrom”.

CDU, također, pokušava povećati svoju privlačnost među mladima, koji prihvaćaju progresivne ideje Merkelove poput ukidanje obaveznog služenja vojnog roka, napuštanje korištenja nuklearne energije i otvorena politika prema izbjeglicama iz Sirije.

Istovremeno, stranka nastoji zaustaviti gubitak desničarskih glasača koji sve više daju podršku antiimigracionoj Alternativi za Njemačku. CDU i njegova bavarska “sestrinska stranka” CSU imaju najnižu potporu građana u prethodne četiri godine, pokazuju rezultati anketa iz travnja ove godine. Konzervativni kritičari optužuju Merkelovu da je stranku odvela suviše ulijevo svojom migracionom, energetskom i socijalnom politikom.

Iako nema mnogo sumnje da će mama Merkel, kako je zovu pristalice, tražiti novi četverogodišnji mandat na saveznim izborima 2017, neke mlađe zvijezde CDU pažljivo ističu sebe kao konzervativne alternative, dodaje “Politiko”.

Neimenovani izvori iz CDU tvrde da Merkel smatra SPAN “glasnim i samouvjerenim do točke drskosti”.

S druge strane, ministar financija Njemačke Wolfgang Schäuble, čiji je Špan zamjenik, ne mari za njegovu “agresivnu prirodu” i, između ostalog, cijeni njegovu dobru pripremljenost za sastanke, dodaju partijski izvori.

– SPAN sigurno ne nedostaje ambicije da jednog dana pokuša stigne na vrh – ocjenjuje “Politiko”.

Špan se pridružio omladinskom krilu CDU sa 15 godina, a kandidirao se za Bundestag sedam godina kasnije i dobio mjesto zastupnika. U intervjuu, koji je u to vrijeme dao, rekao je da “planira se popne sve do čela Berlina”.

– Kao što je poslijeratni kancelar Konrad Adenauer jednom izjavio: Ponekad morate se potrudite da postanete veoma nepopularni kako bi ljudi počeli vas shvaćaju ozbiljno – kazao je Špan.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Napad dronom na kuću izraelskog premijera: Hezbolah preuzeo odgovornost

Kuća izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u obalnom gradu Cezareji oštećena je u subotnjem napadu dronom, za koji je odgovornost...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -