Četvrtak, 24 listopada, 2024

TAKO SE NE POSLUJE Zbog neodgovornosti “odgovornih” platit ćemo 1,25 milijuna KM

Vrlo
- Advertisement -

U tijeku je unaprijed izgubljeni arbitražni postupak Strabag AG-a protiv Ministarstva komunikacija i prometa BiH radi naknade štete, vrijedan 1,25 milijuna KM.

Pred Stalnim arbitražnim sudom u Hagu u tijeku je arbitražni postupak po tužbi Strabag AG-a protiv Ministarstva komunikacija i prometa BiH radi naknade štete, a visina spora je 642.263,60 eura ili 1,25 milijuna KM.

Sredinom 2012. godine između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Hrvatskih autocesta (HAC), kao naručitelja radova s jedne stгane i Strabag AG kao izvodača radova s druge strane, zaključen je Ugovor o izgradnji mosta nа rijeci Savi kod Svilaja.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i HAC u roku od 180 dana od dana izdavanja Odluke o odabiru nije imenovalo inženjera koji bi izvođača radova uveo u posao i o tome obavijestio naručitelja niti je ishodovalo građevinsku dozvolu.

Strabag AG ubrzo je raskinuo ugovor i od bh. ministarstva i HAC-a traži povrat iznosa uplaćenog kao jamstvo za dobro izvršenje posla, a koji je uplaćen u skladu s Ugovorom, te  nadoknadu troškova i naknadu nastalu nakon raskida Ugovora u iznosu od 2.871.297,02 KM.

Hrvatska se izvukla nagodbom

Iako su i HAC i Ministarstvo komunikacija i prometa u početku osporavali zahtjeve Strabaga, Odbor za rješavanje sporova koji je samim Ugovorom o građenju mosta konstituiran kao organ nadležan za rješavanje sporova između ugovornih strana ustanovio je kako su HAC i bh. ministarstvo dužni Strabagu obvezno vratiti jamstvo za dobro izvršenje posla i na ime nastalih stvarnih troškova isplatiti 1.177.263,60 eura.

Obzirom kako su Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i HAC odbijali preuzeti obaveze Strabag se obratio Stalnom arbitražnom sudu u Hagu.

HAC je, za razliku od Ministarstva komunikacija i prometa BiH, kolovoza 2013. godine sklopio sporazum o nagodbi po kojem su Hrvatske autoceste pristale isplatiti Strabag AG iznos od 535.000,00 eura, te je kao jedini dužnik preostalog iznosa od 642.263,60 eura, Strabag smatrao Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Pravobraniteljstvo upozorava vlasti

Iz Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine ističu kako je nakon analize arbitražnog postupka evidentno kako je položaj Ministarstva komunikacija i prometa BiH krajnje nepovoljan te su u postupku šanse svedene na minimum.

Dodaju kako bi Jedini arbitar mogao odgovornost Ministarstva komunikacija i prometa ograniči na 50 posto odgovornosti za plaćanja po Ugovoru o građenju mosta tw potencijalni iznos naknade štete, bez uračunatih kamata i troškova postupka, mogao iznositi 588.631,80 eura, a što je polovina od iznosa 1.177.263,60 eura, koju je tužitelju dosudio Odbor za rješavanje sporova.

“Međutim, s druge strane, Jedini arbitar može odlučiti i kako se o visini tužbenog zahtjeva tužitelja uopće ne može raspravljati, te Ministarstvo komunikacija i prometa BiH obvezati na naknadu potraživanih 642.263,60 eura, s kamatama i troškovima postupka.” na2vode iz Pra2vobraniteljstva za Klix.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto medicinski kanabis čeka onkraj “europskog puta”?

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šef Kluba SDP-a, Saša Magazinović, ponovno je podignuo pitanje legalizacije medicinskog kanabisa,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -