Četvrtak, 24 listopada, 2024

HASANBEGOVIĆ KOD OSMANOVIĆA Hrvatska i BiH jačat će kulturnu suradnju kroz nove projekte

Vrlo
- Advertisement -

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović najavili su u četvrtak jačanje kulturne suradnje dvije države i uspostavu konkretnih projekata kroz koje bi se ona realizirala na tragu gradnje ukupnih dobrosusjedskih odnosa.

Vlada Hrvatske i Vijeće ministara BiH su još 2002. godine potpisali sporazum o kulturnoj, prosvjetnoj i sportskoj suradnji, a on bi sada trebao biti produžen i oživljen kroz pojedinačne projekte.

Hasanbegović, koji boravi u radnom posjetu BiH, s Osmanovićem je razgovarao kako produbiti i dopuniti taj sporazum konkretnim programskim sadržajima.

“Osobno ću ponuditi potpisivanje novog sporazuma o konkretnoj programskoj suradnji kako (raniji) sporazum ne bi ostao mrtvo slovo na papiru”, kazao je Hasanbegović dodajući kako je želja hrvatske vlade poduprijeti sve oblike kulturne suradnje s BiH i dati joj novu dinamiku.

Za to će, kako je najavio Hasanbegović, hrvatsko ministarstvo kulture biti u cijelosti na raspolaganju tijelima vlasti u BiH i njenim ključnim kulturnim ustanovama. Kao primjer naveo je potporu Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu koji se nakon rata suočava s velikim poteškoćama. Također će biti potaknuti konzervatorski i restauratorski radovi sukladno interesu kojega za to ima Hrvatska. Potpisivanje konkretnih sporazuma na planu kulturne suradnje, kako je najavio Hasanbegović, moglo bi uslijediti na idućoj zajedničkoj sjednici hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH.

Ministar Osmanović je podsjetio kako je jedan od projekata koji je u završnoj fazi zajednička nominacija stećaka za upis na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a, na čemu se radi već šest godina u suradnji sa Srbijom i Crnom Gorom. “Očekujemo da se taj posao u Istanbulu privede kraju”, kazao je Osmanović podsjećajući kako će u srpnju u Turskoj zasjedati odbor UNESCO-a za svjetsku baštinu koji bi trebao odlučivati o daljoj sudbini nominacije balkanskih nekropola stećaka.

Dodao je kako je za BiH dragocjena potpora Hrvatske na putu ka članstvu u Europsku uniji na svakom planu, pa tako i na kulturnom, a izrazio je posebnu zahvalnost za interes hrvatskog ministarstva kulture za funkcioniranje Zemaljskog muzeja u Sarajevu. “U buduću suradnju ne sumnjam na dobrobit obje države”, kazao je Osmanović.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Turska kao da završava s Kurdima

Turska je pokrenula zračne napade na ciljeve povezane s kurdskim militantima u Siriji i Iraku, odgovarajući na smrtonosni napad...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -