Srijeda, 23 listopada, 2024

VALENTINOVO CVIJEĆE: Kako su spiskali 34 milijuna namjenjena za “ne daj Bože”

Vrlo

Ured za reviziju institucija Federacije BiH utvrdio je kako su sredstva tekućih pričuva koja bi se trebala koristiti za žurne i nepredviđene situacije (poput poplava, suša, nevremena,…) korištena za tekuća poslovanja povlaštenih tvrtki, isplatu plaća, nabavku vozila te finansiranje različitih malo poznatih sportskih, vjerskih i humanitarnih udruga i organizacija, čak i političkih stranaka.

Zakonom je propisano sredstva tekuće pričuve koristiti isključivo za financiranje nepredviđenih rashoda, izvanrednih situacija ili neočekivanih događaja i u tu svrhu se planiraju u proračunima. Izdvajanja za tekuću pričuvu ne smiju preći 3 posto ukupnih prihoda, isključujući primitke.

Protuzakonito spiskali 34 milijuna KM

Od 2011. do 2014. godine iz proračuna FBiH i županija za tekuću pričuvu utrošeno je 34.278.324 KM. Federalni proračunski korisnici spsikali su oko 21 milijun KM, a županije oko 13 milijuna KM. Potrebno je istaknuti kako je uočeno da utrošak navedenih sredstva iz godine u godinu ima tendenciju rasta.

Revizijski tim zaključio je kako su federalni proračunski korisnici od 21 milijuna KM samo 5.14 posto utrošili namjenski (uglavnom uprava Civilne zaštite), a županije od 13 milijuna KM namjenski utrošile 3,73 posto.

Ministarstvo financija zahtjeve za dodjelu sredstava tekuće pričuve nije analiziralo odgovorno i nije dodjeljivalo srdstva s aspekta žurnosti, opravdanosti i mogućnosti dodjele.

Sredstva su trošili za rad i tekuće izdatke poslovanja institucija federalnih organa (izmirenja staža, naknade, nabavke opreme i ostalo), za udruge građana, kulturno-umjetničkih društava, sportskih klubova i sportskih udruga, vjerskih i humanitarnih organizacija, medija i pojedinaca.

“Samo mali dio sredstava tekuće rezerve utrošen je za pokrivanje troškova nastalih usljed elementarnih nepogoda i prirodnih nesreća odnosno za žurne i nepredviđene situacije koje se nisu mogle predvidjeti i planirati u proračunima”, piše u reviziji učinka “Upravljanje tekućom pričuvom u javnom sektoru u FBiH”, prenosi Klix.

Ne može im niko ništa

Nažalost, iako su spiskali 34 milujuna KM namjenjena za katastrofe, ne postoje zakonske odredbe koje bi utvrđivale posljedice za odgovorne osobe koje su odobrile, niti za odgovorne subjekte kojima su odobrena sredstva tekućih rezervi i koja su utrošena nenamjenski.

Izvještavanje o utrošku sredstava tekuće pričuve je zadovoljavanje samo forme, jer najveći dio zahtjeva za sredstvima, nije trebao biti odobren. Proračunski korisnici formalno su ispunjavali svoju obavezu slanja izvještaja o utrošku ministarstvu financija, koje isto tako formalno, “konsolidiralo” ih i dostavljalo Vladi bez priloženih analiza o učincima. Vlada je izvješća polugodišnje i godišnje proslijeđivala Parlamentu bez analiza iz kojih bi se vidjela opravdanost dodjele sredstava” piše u reviziji.

Neznanje ili kriminalna namjera

Revizijski tim je zaključio kako aktivnosti institucija u planiranju i realizaciji proračuna nisu bile sukladne opredjeljinjima vlasti, niti usmjerene na smanjenje deficita proračuna Federacije BiH ili županija.

“Dapače sredstva tekuće pričuve korištena su kao dodatna proračunska sredstva za financiranje troškova koji su trebali biti financirani iz tekućeg poslovanja”, stoji u reviziji.

Revizijski tim je utvrdio “nerazumijevanje” namjene korištenja sredstava tekuće pričuve, tumačenje zakonskih odredbi, načina raspodjele i kontrole utroška i izvješćivanja o utrošku.

Sredstva tekuće rezerve nisu po principu ekonomičnosti korištena minimalno već naprotiv, ista su korištena u najvećem dijelu do iznosa planiranih i odobrenih proračunom.

Sredstvima tekuće rezerve nisu financirani žurni i izvanredni izdaci i programi od javnog interesa i njima u skladu s principom učinkovitosti nije se ostizao bolji rezultat nego popunjavale proračunske dubioze.

Revizori se pitaju koji izdaci i rashodi proračunskih korisnika, sportskih klubova i udruga ili humanitarnih i vjerskih organizacija mogu biti svrstani pod pojam žurni i nepredviđeni? čime se može opravdati žurnost? Čime se može opravdati da troškovi nisu mogli biti planirani i financirani iz tekućeg proračuna ili odloženi za iduću godinu?

Rješavali “probleme s blokadom” računa povlaštenih poduzeća

Od federalnih ministarstava najveći iznos sredstava tekućih rezervi potrošilo jeFederalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida – 5.794.386 KM.

U 2012.godini njima su financirani troškovi održavanja sportskih igara, jednokratne pomoći pripadnicima oružanih snaga, troškovi liječenja u iznosu od 1.569.186 KM.

Tijekom 2013.godine utrošeno je 3.141.200 KM za financiranje sportskih igara, revizija u oblasti braniteljsko invalidske zaštite, a tokom 2014.godine 1.084.000 KM za financiranja sportskih igara i memorijalnih turnira, nabavu motornih vozila, adaptacije prostora i sufinanciranje troškova izgradnje zgrada za branitelje

Federalno ministarstvo kulture i sporta potrošilo je 3.141.375 KM iz tekuće pričuve. Tijekom 2012. godine isplatilo 1.190.700 KM na ime nagrada sportskim savezima, klubovima, instistucijama kulture, vjerskim institucijama. Dakako selektivno i po neasnim kriterijima. Tijekom 2013.godine 335.000 KM isplaćeno je kao financijska pomoć sportskim savezima i klubovima dok je u 2014.godini isplaćeno 848.910 KM za nagrade i financijsku pomoć sportskim savezima, klubovima, rekonstrukciju pomoćnih terena, izmirenje obveza za festival “Sarajevska zima” i tako dalje. Sve navedeno moralo se planirati i financirati iz tekućeg proračuna.

 

Rijetki i skromni svijetli primjeri
Samo Federalna uprava civilne zaštite je tijekom 2014.godine utrošila 534.000 KM za pomoć saniranja šteta nastalih prirodnim nepogodama u općinama Županije eherceg-bosanske, Federalno ministarstvo pravde 100.000 KM u 2014.godini za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće, Vlada FBiH je tijekom 2014.godine izdvojila 300.000 KM za nabavku građevinskog materijala –crijepa za potrebe stanovništva Općine Gračanica kao i Federalni zavod za agropedologiju koji je tokom 2014.godine utrošio 54.500 KM zbog povećanog obujma poslova uzrokovanih stanjem prirodne nesreće na području FBiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije potrošilo je 2.751.132 KM. Tijekom 2012. godine 152.458 KM utrošeno za troškove odvjetničkih ureda, medicinskog vještačenja i troškove stečajnih postupaka. Tijekom 2013.godine utrošeno je 161.704 KM za odvjetničke usluge, prijenos dionica, sajam energije i samo 100.000 KM za zakonom propisanu svrhu ovih sredstava, a to je sanaciju klizišta. Tijekom 2014.godine utvrđen je značajniji rast utroška sredstava tekućih rezervi koji je iznosio 1.681.970 KM. Sredstva su utrošena za plaćanje staža odabranim(!), pomoć radnicima odabranih poduzeća u stečaju, uplatu dugovanja drugih poduzeća, “prevazilaženje blokada računa” , refundiranje troškova arbitraže, odvjetničkih troškova, dok je samo 50.000 KM isplaćeno u skladu sa zakonskom svrhom sredstava tekuće pričuve (žurni i nepredviđeni izdaci i elementarne nepogode) – pomoć rudarima u rudarskoj nesreći u jami Raspotočje

Služba za zajedničke poslove organa i tijela u FBiH, tijekom revidiranog razdoblja utrošila je 1.583.254 KM sredstava tekućih pričuva. U 2012.godini iste su utrošile 1.409.936 KM od čega 604.727 KM za isplatu poreza na promet nekretnina, 395.000 KM za materijalne troškove 182.002 KM za troškove zakupa za smještaj federalnih ministarstava, 103.730 KM za materijalne troškove i nabavu opreme, 70.700 KM za podmirenje obveza poduzeća Riva Trpanj te 28.000 KM zakup za smještaj Ureda za suradnju i zastupanje, a 25.777 KM za troškove zakupa smještaja Ureda koordinatora Vlade FBiH u Brčkom.

Tijekom 2013. godine sredstva tekuće rezerve u iznosu od 48.507 KM, utrošena su za troškove postupka likvidacije – stečaja poduzeća Riva Trpanj (34.450 KM), troškovi prseljenja ministarstva rada i socijalne politike (4.621 KM) te saniranje fasade i ureda u ul.M.Tita 62 (9.436 KM). Tijekom 2014.godine Službe su potrošile 34.690 KM tekućih pričuva za troškove saniranja oštećenih fasada (10.354 KM), te plaćanje troškova zakupa skladišta za doniranu mehanizaciju (24.336 KM). Iz naprijed navedenoga vidljivo je da su sredstva rezerve potrošena za troškove koji se trebaju planirati i pokrivati iz tekućeg budžeta

Ni županije “nisu cvjećke”

Od ukupno utrošenih sredstava tekuće pričuve županije su potrošile 13.099.092 KM – 38 posto ukupno utrošenih sredstava za žurne i nepredviđene namjene. STvarno su za te namjene potrošili samo 488.430 KM, a ostalo…

Novac tekućih pričuva koristio se za razna socijalna davanja, pomoć za liječenje, zaostale doprinose i plaćnje staža, davanje raznim udrugama za financiranje raznih manifestacija. Vidljiva je tendencija rasta utroška sredstava tekuće pričuve iz godine. Izuzetak su dva kantona koji nisu koristila nikako sredstva tekuće pričuve.

U korištenju sredstava tekuće rezerve prednjači Županija unskosanska s 3.425.410 KM od čega je samo 128.700 KM utrošeno namjenski. Sredstva su korištena za financiranje raznih projekata, udruga, manifestacija, nabavke vozila za prijevoz učenika, vozila, nabavku aviokarata i tako dalje.

Županija zapadnohercegovačka od 2.920.369 KM utrošenih sredstava tekuće pričuve za zakonom propisane namjene utrošila 35.000 KM. Ostatak je spiskan za uplatu doprinosa djelatnicima, pomoći pojedincima, mjesnim zajednicama, sindikatima, kulturno-umjetničkim društvima, sporstkim klubovima.

Županija posavska potrošila je 1.706.019 KM od čega samo 22.500 KM u skladu sa zakonom propisanoj namjeni ovih sredstava. Ostatak je spiskan za jednokratne pomoći pojedincima i udrugama, novčane pomoći iz oblasti poljoprivrede, kulture, donacije neprofitnim organizacijama, sportskim klubovima, mjesnim zajednicama, općinama za projekte prostornog uređenja, vjerskim institucijama, političkim strankama…

Županija herceg-bosanska je od ukupno utrošenih sredstava tekuće pričuve od 1.458.230 KM samo 13.000 KM utrošila za zakonom propisane namjene. Ostatak je spiskan na isplate plaća i naknada djelatnicima županijskih institucija, pomoći pojedincima za troškove liječenja, nabave vozila, pomoći udrugama građana, kulturno-umjetničkim društvima, sportskim klubovima i tako dalje.

Dvije županije nisu trošile sredstva!
Iz Ureda za reviziju institucija FBiH napominju kako Županija zeničko-dobojska i hercegovačko-neretvanska nisu koristile sredstva tekuće pričuve u revidiranom razdoblju

Županija Sarajevo je iz sredstva tekuće pričuve potrošila 1.390.000 KM, od kojih je samo 100.000 KM u skladu sa zakonom. Financirano je poslovanje KJKP Toplane (1.000.000 KM), financirane “neprofitne” organizacije (65.000 KM) i sportski klubovi (25.000 KM), finnancirana Agencija za privatizaciju ŽS (80.000 KM).

Županija tuzlanska potrošila je  1.110.380 KM, a  za zakonom utvrđene namjene samo 79.000 KM. Ostala sredstva utrošena su za nabavke opreme, namještaja, isplate socijalne pomoći, uplate doprinosa, sufinanciranje prijevoza učenika i dugo.

Županija srednjobosanska je od ukupnih sredstava tekuće pričuve od 1.006.488 KM samo 500 KM utrošio za zakonski odobrene namjene, a ostatak je utrošio na pomoći u liječenju, potporama za ublažavanje teške materijalne situacije, pomoći udrugama i slično.

Županija bosansko-podrinjska je potrošila 82.196 KM sredstava tekuće pričuve od čega je samo 9.000 KM utrošeno namjenski i sukladno zakonu. Ostala sredstva isplaćivana su raznim sportskim klubovima, udrugama i neprofitnim organizacijama, jednokratne pomoći na ime nagrade.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

I HERCEGOVINA IMA SVOG ISIL RATNIKA: Vildan Ključo za desetljeće ratovanja u Siriju dobio tri godine zatvora

Državni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Vildan Ključo osuđen na tri godine zatvora za protuzakonito formiranje i...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -