Nedjelja, 19 svibnja, 2024

DOBIJA LI BIH IŠTA OD FAMOZNE “TRILATERALE”: Turski i hrvatski plan za pomoć BiH

Must Read

Razgovori između Hrvatske, Turske i BiH u idućem razdoblju će se intenzivirati.

Dvije prijateljske zemlje, Hrvatska i Turska, složne su da trebaju zajednički pomoći BiH na putu njezinog daljnjeg napretka i očuvanja dobrih unutarnjih odnosa među narodima.

Poruke su ovo sastanaka koji su proteklih dana održavani u Zagrebu tijekom posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj.

U razgovorima između hrvatske predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović i turskog predsjednika bilo je posebno riječi o BiH. – Hrvatska i Turska posebno dijele odgovornost za budućnost BiH.

Turska je tu uvijek igrala konstruktivnu ulogu i vjerujemo u daljnju suradnju s Turskom i u trilateralnu suradnju između Hrvatske, BiH i Turske koja će pomoći BiH na putu pune političke emancipacije, nadogradnje Daytonskog sporazuma, pune aktivacije MAP-a, rekla je Grabar-Kitarović. Dogovorena trilateralna suradnja između Hrvatske, BiH i Turske trebala bi imati prvi sastanak uskoro. U idućem razdoblju tri zemlje će se dogovoriti i za tačan datum održavanja i konkretne teme. A one bi, kako doznajemo, trebale biti od političkih prilika u BiH i potrebnih promjena zakonodavstva, do gospodarstva i moguće suradnje, izvršenja presude “Sejdić i Finci”, obveza EU… i niza drugih strateških pitanja između ove tri zemlje.

“Turska, Hrvatska i BiH mogu stvoriti snažan trilateralni mehanizam kojim će upravljati isključivo visoki državni dužnosnici. Vjerujemo da će se u tome uspjeti”, poručio je Erdogan u Zagrebu.

Turski predsjednik jako dobro poznaje prilike u BiH i tokom razgovora s dvojicom članova Predsjedništva Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem u Zagrebu zanimao se za stanje u zemlji, promjene Izbornog zakona, problem Mostara i sva druga aktuelna pitanja. BiH i Turska su posebno tokom prošle godine učinile puno na produbljenju suradnje na svim poljima. Prije pola godine, kada su se u Turskoj sastali Dragan Čović, tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH, i turski predsjednik, dogovorno je niz konkretnih poteza.

“Izrazili smo potporu BiH na putu integracija s europskim institucijama, kao i na euroatlantskom putu. Turska će i dalje u dobru, ali i zlu biti uz BiH na svim poljima”, poručio je tada Erdogan.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović u srijedu su se u Zagrebu sastali s predsjednikom Erdoganom.

Izetbegović je komentirajući izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Erdogana, poručio je da su to prijateljske zemlje i od njih može doći samo dobro za BiH.

“Naravno da je dobro kad prijatelji pričaju o BiH. I Hrvatska i Turska su prijateljske zemlje. Sada smo bili i nešto konkretniji u vezi sa trilateralom i Čović se pridružio”, rekao je Izetbegović.

Trilateralni sastanak Turska – BiH – Hrvatska bit će održan, kako je rekao Izetbegović, najvjerovatnije krajem svibnja ove godine u Istanbulu.

SB/Agencije

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACELJ: Jandroković odao počast žrtvama na najvećem stratištu bošnjačkog naroda. Osudio komunističke zločine vojske Franje Tuđmana vrhovnika hrvatske vojske pred kojim se 1945 povukla...

  Komemoracijom na zagrebačkom groblju Mirogoju u subotu je obilježena 78. godišnjica Bleiburga. Počast suradnicima Adolfa Hitlera i njihovim članovima...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -