Četvrtak, 24 listopada, 2024

DAN KADA SU POBIJENI ROČNICI: BiH da kazni odgovorne za zločin u Dobrovoljačkoj

Vrlo
- Advertisement -

Koordinacija srpskih udruženja obitelji nestalih, ubijenih i poginulih osoba sa prostora bivše Jugoslavije pozvala je danas nadležne organe u BiH da kazne počinitelje i odgovorne za zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Povodom 24 godine od napada na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, u kojem su ubijena 42 vojnika JNA, 73 ranjena, a 207 zarobljeno, Koordinacija je najoštrije osudila taj događaj kao “mučki napad i hladnokrvni masakr nad nedužnim vojnicima JNA”.

Koordinacija je navela da su se vojnici JNA mirno povlačili iz Sarajeva, prema dogovoru komande JNA, predsjednika tadašnje BiH Alije Izetbegovića, Teritorijalne odbrane BiH i nadležnih u međunarodnoj zajednici.

“Nepriznavanje, pa čak i slavljenje ovakvih i sličnih zločina neće doprineti suočavanju sa prošlošću i miru u BiH”, poručeno je iz Koordinacije.

Služenjem pomena, prisluživanjem svijeća, polaganjem cvijeća i mirnom šetnjom sutra će u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu biti obilježene 24 godine od stradanja pripadnika JNA u tom gradu.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su 2. svinja u Dobrovoljačkoj ulici kolonu JNA koja se mirno, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, povlačila iz Sarajeva. U Sarajevu su 2. i 3. svibnja 1992. godine ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto medicinski kanabis čeka onkraj “europskog puta”?

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šef Kluba SDP-a, Saša Magazinović, ponovno je podignuo pitanje legalizacije medicinskog kanabisa,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -