Četvrtak, 24 listopada, 2024

DRAŠKOVIĆ: Za trajni sam, strateški dogovor o suradnji između Bošnjaka i Srba u Bosni

Vrlo
- Advertisement -

Bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković komentirao je izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića o tome da Bošnjaci trebaju ući u srpske, a Srbi u bošnjačke cipele.

Kako je kazao, ova izjava Vučića je politička metafora za jedan veliki i najveći cilj, ali je postavio pitanje kako doći do toga cilja.

“To nije sporno. Srbi trebaju pokušati staviti se u kožu Bošnjaka i obrnuto. Ali kako do toga cilja? Bojim se jako teško, ako nije i nemoguće. Zbog toga što kod nas svih na svim stranama preovladava plemenska svijest i kad se vraćamo u prošlost, u onu ’90-tih ili onu od 1941. do 1945., polazi se od plemenske svijesti koja kaže ‘zločin je sve ono što su drugi počinili nama, a ono što smo mi počinili drugima je dobro, to je patriotizam’. Sa tim se mora raskrstiti i ako bi mogle naše političke i intelektualne elite da se pridržavaju one Kristove ‘najprije izvadi balvan i sopstvenog oka pa onda pokaži na trun u oku brata'”, kazao je Drašković.

Drašković je komentirao i negiranje presuda međunarodnih sudova.

“Treba apsolutno poštovati presude međunarodnih sudova ma šta neki od tim presudama mislili. Jedna teza je jako opasna, a to je da zaboravimo prošlost. To znači da zaboravimo strašne zločine. Mislim da svi mi koji hoćemo u Europu treba da učimo od Nijemaca. Na šta bi to ličilo i da li je zamislivo da kancelarka ili predsjednik Njemačke izađe i kaže da zaboravimo nacističke zločine. Ne. Oni obrnuto rade. Oni govore nikada ih ne trebamo zaboraviti.

Te zločine moramo uvijek u ime njemačkog naroda i njegove budućnosti osuđivati, moramo prihvatiti da na određeni način smo kolektivno odgovorni za te zločine. Sa takvim jednim pristupom Njemačka je danas postala vodeća demokratska država Europe. Što se tiče bošnjačko-srpskog partnerstva, ja sam prije svega za bošnjačko-srpsko partnerstvo i za trajni, strateški dogovor o suradnji između Bošnjaka i Srba u Bosni”, kazao je Drašković.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SELAM TI ERUDITO! Genijalan, gotovo poetski govor Gorana Grlića Radmana, jednom , kada Hrvatska bude prosvijećena zemlja, učit će se u školama

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman održao je govor na HDZ-ovom skupu u Šibeniku koji je, umjesto političke...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -