Srijeda, 23 listopada, 2024

“PROBOSANCI” NADOMAK RJEŠENJA O MOSTARU Bošnjaci polako odustaju od općina, sada traže dogradonačelnike; HDZ želi da se u Mostaru održe izbori

Vrlo

Damir Džeba, predsjednik mostarske organizacije HDZ-a za Dnevnik.ba je izjavio kako pozdravlja svaki proaktivan pristup koji će dovesti do provođenja Ustavnog suda BiH za Mostar. No, neobično je da o Mostaru raspravljaju “prosanske stranke”.

“Probosanske stranke” u Mostaru su na tragu rješenja za Grad Mostar i u dobroj mjeri su usuglasile svoje stavove – kazao je danas u Mostaru predsjednik mostarskog Gradskog odbora SDA Salem Dedić, te dodao kako se nada da će do donošenja odluke o izborima naći najbolje rješenje za građane Mostara.

“Probosanske stranke” u Hercegovini

Iako još uvijek nemaju jasan prijedog, Marić je, kako prenosi Dnevnik.ba, rekao kako su “sve prijedloge dobro razmotrili i na tragu smo zajedničkog rješenja koji bi mogao ići ispred ‘probosanskih stranaka'”.

Dotakli su se, kako je kazao, i izbora gradonačelnika i dogradonačenika, ustvrdivši kako su sve opcije otvorene, ali da su najbliži varijanti izravnog izbora gradonačelnika i dva dogradonačelnika iz reda tri konstitutivna naroda.

Kazao je kako su današnjem sastanku prisustvovali predstavnici SBB, SBiH, BPS, Prve mostarske partije i SDA, navodeći kako mu je žao što nisu bili prisutni predstavnici SDP-a, DF-a i Naše stranke.

Također je istaknuo kako se nada da će prijedlog, koji bi mogao uslijediti poslije današnjeg sastanka, podržati i SDP i DF.

Šefkija Džiho iz SBiH kazao je kako je sastanak bio konstruktivan, da se razgovaralo otvoreno te kako smatra da su nadomak dogovora.

Njegov je utisak, kako kaže, da će i te male razlike biti eliminirane do narednog sastanka te da će doći do jedinstvenog stava koji će biti stav svih stranaka koje su bile prisutne, a i onih koji nisu bili prisutni. Govoreći o temeljnim principima tog dogovora, on je istaknuo kako su to minimalne izmjene prilagođene presudi Ustavnog suda kojima je praktično dodata jedna nova stvar- direktni izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika.

– Razgovarali smo o tome kako doći do izbora, kako da prođe Izborni zakon, kako da se usvoji taj dio koji se odnosi na Mostar – poručio je dadavši kako će to biti praktično dopune prijedloga SDP-a i DF-a koji je već u parlamentarnoj proceduri.

I tzv. bošnjačka ljevica prijedlog ima

Istovremeno, SDP i DF su u parlamentarnu proceduru danas uputili prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji predviđa da Mostar bude jedna gradska cjelina.

-SDP BiH je, zajedno sa DF-om, podržao prijedlog izmjena Izbornog zakona vezanih za održavanje izbora u Mostaru, koji je ponudila nevladina organizacija Centar za mir i multikulturalnost. Kako je interresorna grupa za izmjene Izbornog zakona odbacila prvobitni prijedlog SDP-a i DF-a, odlučili smo podržati nestranački prijedlog organizacije sačinjene od građana Mostara svih nacionalnosti. Prijedlog, koji je upućen u parlamentarnu proceduru, podrazumijeva Mostar kao jedinstveni grad sa sedam izbornih jedinica. Vijeće bi činilo 35 vijećnika, a iz svakog konstitutivnog naroda u Vijeće bi se biralo minimalno četiri, a maksimalno 15 vijećnika, dok bi se “Ostalim” također zajamčeno jedno mjesto, pojasnio je Mirsad Mešić, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Predsjednik Hercegovačko-neretvanske organizacije SDP-a Zoran Mikulić, izjavio je da je najveća novina to što bi se prema ovom prijedlogu gradonačelnik i dva dogradonačelnika birali direktno, sa jedne liste, glasovima svih građana Mostara.

-Na taj način osiguralo bi se da gradonačelnik odgovara svim građanima Mostara, a ne samo stranci koja ga je postavila. Cjelovito rješenje omogućava i zaštitni mehanizam, u smislu da sprječava mogućnost preglasavanja na etničkoj osnovi, rekao je Mikulić, prenosi Dnevnik.ba.

Cilj je provesti presudu a ne reorganizirati Mostar

Predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba za Dnevnik.ba je, pak, izjavio kako pozdravlja bilo kakav proaktivan pristup koji će dovesti do provođenja presude Ustavnoga suda BiH za Mostar.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je poništio dio izbornih pravila za Mostar koja se odnose na izbor dijela vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. Naime, drastično različit broj birača u dosadašnjih šest izbornih jedinica birao je jednak broj vijećnika  – po tri. Također, diskriminirani su bili i stanovnici središnje gradske zone koji nisu mgli do kraja ostvarivati aktivno i pasivno biračko pravo. Sud je naložio Parlamentu BiH samo da se izmjene odredbe Izbornoga zakona koje su poništene te niti jedna druga odredba o Gradu Mostaru nije neustavna.

-Za nas su prihvatljiva sva rješenja koja provde presudu Ustavnoga suda za Mostar. No javnost čudi da se probosanske stranke angažiraju oko pitanja koja se tiču središta Hercegovine. U najmanju ruku bi se trebali nazivati “probosanskohercegovačkim strankama”. No, logično bi bilo da o Mostaru raspravljaju “prohercegovačke stranke”, prokomentirao je Džeba

Također, dodao je i kako je SDP napravio nevjerojatan zaokret u svojoj politici prema Mostaru. Naime, SDP se do sada zalago za jedinstven Mostar, a sada traži uspostavu njih sedam izbornih jedinica, uvođenje dogradonačelnika…

-Prijedlog SDP-a i DF-a govori o uvođenju dogradonačelnika, što je u suprotnosti s Ustavom FBiH. No, mi sada trebamo provesti presudu i održati izbore, a o reorganizaciji grada neka potom raspravlja Gradsko vijeće. Statut Grada Mostara ne može mijenjati Parlament BiH, rekao je Džeba.

Mostarci su, pak, lokalnu vlasti zadnji put birali još 2008. godine, da bi se ove godine održali lokalni izbori u gradu na Neretvi, Izborni zakon je potrebno promijeniti do svibnja.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

DSHV: Očekujemo pozitivnu suradnju s Toninom Piculom u Srbiji

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je optimizam povodom imenovanja Tonina Picule za izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju....
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -