Srijeda, 23 listopada, 2024

INZKO: Mostar ne dijeliti na trećine, ne ide mi to…

Vrlo

Do kraja travnja bi se trebalo naći rješenje za provedbu Odluke Ustavnog suda BiH koja je donesena 2011. godine. Tom odlukom Ustavni sud BiH suspendirao je pojedine odredbe Statuta Grada Mostara, koje se odnose na izbor vijećnika u Gradskom vijeću. U Mostaru nisu održani lokalni izbori od 2008.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH u intervjuu za Faktor je poručio dvjema vodećim strankama, SDA i HDZ BiH, da odustanu od maksimalističkih zahtjeva i da vode pregovore u najboljoj namjeri i da konačno pronađu rješenje.

– Nedavno su ove dvije stranke konačno započele dijalog u cilju pronalaženja rješenja za Mostar. Prošlo je i previše vremena od Odluke Ustavnog suda, a građanima Mostara se predugo uskraćuje mogućnost da iskoriste svoje temeljno ljudsko pravo i sudjeluju na lokalnim izborima. Očekujem od svih stranaka u Mostaru, a posebno od dvije najveće političke stranke, da odustanu od maksimalističkih zahtjeva, da vode pregovore u najboljoj namjeri i da pronađu rješenje. OHR je i dalje na raspolaganju da pomogne strankama u postizanju dogovora, ali visoki predstavnik to pitanje neće riješiti umjesto njih, rekao je Inzko.

– SDA, HDZ BiH i ostale stranke moraju nastaviti dijalog. Taj proces nema alternativu. Pozivamo ih da pregovaraju u najboljoj namjeri kako bi osigurali provedbu Odluke Ustavnog suda i omogućili biračima u Mostaru da konačno izaberu svoje lokalne predstavnike. Oni to duguju građanima Mostara. Jedna stvar koju međunarodna zajednica ne može podržati je podjela Mostara, naglasio je Inzko.

– U svom posljednjem Komunikeu od 2. prosinca 2015. godine, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je podsjetio organe vlasti u BiH na njihovu obvezu da uspostave izborni sustav u Mostaru, kako je to predviđeno Odlukom Ustavnog suda koja još uvijek nije provedena. Upravni odbor je naglasio ključni princip, koji su još jednom potvrdile političke stranke, da Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave s određenim nivoom lokalnih ovlasti/uprave ispod razine grada., kazao je između ostalog visoki predstavnik.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -