Četvrtak, 24 listopada, 2024

CERIĆ: Nakon srpskih genocida nad mojim narodom nisam očaran poviješću Europe. ISIL je zavjera protiv Islama…

Vrlo
- Advertisement -

Na poziv Hansa Winklera jučer je dr. Mustafa Cerić , reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa sudjelovao na konferenciji u Beču u organizaciji Bečke Diplomatske Akademije, Instituta za Strateški Dijalog i Klub 3 o temi: “Lokomotiva za suradnju u Centralnoj Europi i Balkanu “s posebnim osvrtom na prognanike s Istoka, opasnost od radikalizma i ektremizma te potrebe za zajednički rad na miru i sigurnosti.

Kako je svjedočenje dugo i opširno, izdovojili smo neke dijelove iz zapisa svjedočenja reisuleme emeritusa dr. Mustafe Cerića na Konferenciji o tome što Bošnjaci misle, čega se boje i čemu se nadaju u Bosni i Europi;

‘Zbog straha da ne pogriješim, sustezao sam se od teških i osjetljivih pitanja u vezi fenomena tzv. ISIL-a. Ili sam želio da izbjegnem mogućnost da me pogrešno shvate oni koji me prate ili oni koji gledaju dalje od mog rada. Ali, više ne mogu da šutim. Moram postavim ovih nekoliko teških pitanja. Je li moguće da nitko ne zna tko je ISIL? Odakle je? Tko ga je osmislio? Tko ga je vojno osposobio? Tko se krije iza ISIL-ove maske? Tko je odlučio da ubija sve redom na Istoku i na Zapadu? U ime i protiv islama? Tko se poigrava sa sudbinom čovječanstva ?, rekao je Cerić pred okupljenima.
‘Nije planeta Zemlja Mars. Niti su ISIL-ovci Marsovci. Oni su zemaljski zlodjelnici, koji šire strah među ljudima i narodima, koji izgone ljude iz njihovih domova da traže spas na poljima pod šatorima. Sedam milijuna Sirijaca je prognano iz toplih domova da se pate na otvorenom u ovim hladnim zimskim danima i noćima. Je li moralo doći do invazije na Irak? Je li se morala dogoditi Sirija? Je li kriza u Jemenu samo početak ili kraj nečega?Zna li itko to što svi znaju? Ovo je velika zavjera protiv islama i muslimana na Istoku i na Zapadu !, dodao je.

 

reis Mustafa Cerić i supruga Azra

Cerić je u izjavi rekao da je nakon napada u Bruxellesu počeo vjerovati u zavjere:

‘Nikad dosada nisam vjerovao u teorije zavjere. Ali, otkad su se desili napadi u Bruxellesu, sve mi se promijenilo. Sve mi je, čini mi se, postalo jasno.Ovome zlu nema kraja zato što nitko neće da se vrati na početak. (…) Zar ne vidite da je zlo glasnije i djelotvornije od dobra. To je ono što me najviše plaši.Da se pusti da zlo pobijedi. Kako to misliš, pitate? Pa, mislim da biste mogli biti u iskušenju da prihvatite ISIL-ovu priču o Islamu i muslimanima kao što se to sada širi po cijelom svijetu. Možda ćete imati dojam da su oni, ISIL, ti koji se bore za čast Islama i slobodu muslimana. Sve dok se ne shvati i ne prihvati da priča o ISIL-u nije priča o Islamu, nego anti-islamska kampanja, i da ova kampanja ISIL-a o ISIL-u ne oslobađa muslimane, nego ih porobljava, neće se moći stati u kraj nasilju koje ovih dana razara Istok i Zapad.

Bivši reis je govoreći o Europi i islamu, dodao i da nije očaran historijom Europe ali da je smatra svojim domom ;

‘Nisam opčaran europskom poviješću. Niti joj išta dugujem, posebno nakon srpskih genocida nad mojim narodom u Bosni. Ali, Europa je moj dom . Svi Europljani su moji sugrađani, moji susjedi. Njihov mir i sugurnost su i moj mir i sigurnost. Njihov strah i patnja su i moj strah i patnja. Odgojen sam da volim svoju vjeru a da poštujem tuđu. Nikad nisam čuo ni od svoje majke i ni od svog oca da treba da mrzim drugog i drugačijeg od sebe … rekao je Cerić na ovoj konferenciji.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

I tako je Picula postao najpopularniji političar u Hrvatskoj

Plakati s Toninom Piculom u ustaškoj kapi osvanuli u Srbiji: Desničari reagiraju na njegovo imenovanje izvjestiteljem Europskog parlamenta za...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -