Petak, 20 rujna, 2024

ULAZAK SRBIJE U EU I IZBORI Hrvatska blokirala jedno, Srbiji otvoreno drugo, Vučića zanima njegovo poglavlje

Vrlo

Radna skupina za proširenje Europske unije završila je sastanak bez suglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23. Postignuta je suglasnost u lipnju otvoriti poglavlje 24, a razgovori će biti nastavljeni.

Nema razgovora bez hrvatskog stava

Na sastanku radne skupine EU za proširenje Hrvatska nije iznijela stav o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, te je ta točka skinuta s dnevnog reda i o tome će se ponovo razgovarati idućega tjedna, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

“Hrvatska predstavnica nije imala instrukciju iz Zagreba, tw se prešlo preko ove točke i ona je ostavljena za idući tjedan”, rekla je Miščevićeva.

Ta točka će sad, kako je pojasnila, stalno biti stavljana na dnevni red i “neće se ni pomjerati, ni sklanjati, ni blokirati dok god ne dobiju zeleno svjetlo iz Zagreba”.

Sve ostale države članice EU suglasne su kako je ono što je Srbija uradila u akcijskim planovima i predstavila kao elemente za otvaranje poglavlja 23 apsolutno u suglasju s planovima EU.

“Nismo načisto ni što se traži u ovom trenutku, ali znamo kako od ovoga više zaista ne može uraditi”, rekla je Miščevićeva.

Naglasila je kako još nije kasno da pregovori budu otvoreni u lipnju, a eventualno njihovo odlaganje bilo bi štetno ne samo za Srbiju, već i za EU.

“Mi očekujemo kako će to biti, još ima dovoljno vremena. Nadamo se kako ovo neće u toj mjeri omesti da ne dođe do otvaranja poglavlja”, rekla je Miščevićeva.

Hrvatska je neformalno stavila do znanja kako od Srbije očekuje ukidanje regionalne nadležnost svog suda za ratne zločine, jamstva za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i suradnju s Haškim sudom.

U lipnju o pravdi, slobodama i sigurnosti

Povjerenstvo za proširenje Vijeća Europske unije (COELA) postiglo je suglasnost da se u lipnju otvori poglavlje 24 u pregovorima o članstvu s Srbijom.

Bugarska je uoči sastanka COELA imala primjedbe na otvaranje poglavlja 24 (o pravdi, slobodama i sigurnosti), ali je to u prethodnoj razmjeni mišljenja razjašnjeno i predstavnik Sofije je dao “zeleno svjetlo” za pokretanje pregovora u lipnju o tom poglavlju.

Predizborni miting

Lider Srpske napredne stranke i premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je na današnjem mitingu u Novom Sadu kako Srbija neće nikoga moliti i neće mijenjati svoje zakone samo zato što to Hrvatska traži.

“Ni na čije ultimatume nećemo pristajati. Nećemo mijenjati zakon koji je dobar samo zato što se to Hrvatskoj hoće”, rekao je Vučić

“Srbija je zemlja koja se nalazi na putu u EU, ali je štitila svoju slobodu i neovisnost. I danas, kada se u Briselu Hrvatska ne izjašnjava i ne pruža potporu Srbiji na njenom europskom putu, neki očekuju kako ćemo nekoga moliti”, primijetio je Vučić i dodao:

“Ali, nećemo uputiti nijedan telefonski poziv”, poručio je.

Hrvatska traži, EU razumije, ali…
Hrvatska očekuje da se njezini zahtjevi o izmjeni zakona o jurisdikciji Srbije za suđenje za ratne zločine i o pravima hrvatske manjine u Srbiji ubace među mjerila Srbiji u tom poglavlju. Hrvatska smatra kako je nedopustivo da Srbija sebi daje ulogu svojevrsnog “regionalnog Haaga”.
Diplomatski izvori u EU kažu kako “razumiju zabrinutost Hrvatske”, neki čak i da dijele stav kako je motiv Srbije oko univerzalne jurisdikcije politički, ali ne vide mogućnost uvesti to kao uvjet u stajališta EU jer to nije dio EU zakonodavstva.
Smatraju kako bi bilo najbolje da Hrvatska da zeleno svjetlo za otvaranje procedure koje bi moglo dovesti do otvaranja tog poglavlja prije ljetne stanke te se u međuvremenu neke stvari riješe bilateralno između Zagreba i Beograda. Povjerenstvo može staviti kao mjerila poštivanje manjina i suradnju s Haškim sudom, ali ne može izričito tražiti da Srbija ukine zakon kakav, smatraju u EU, imaju i mnoge članice EU ili tražiti jamčenje mjesta u parlamentu za pripadnika hrvatske manjine jer takva jamstva za manjine nemaju mnoge države EU.

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Von der Leyen iz Poljske najavila 10 milijardi eura za poplavljena područja u srednjoj Europi

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u Wroclawu pomoć od 10 milijardi eura zemljama srednje Europe...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -