Utorak, 22 listopada, 2024

OHR: Međunarodna zajednica nikada neće podržati podijeljen Mostar

Vrlo

Neizvjesno je još uvijek hoće li u Mostaru biti Lokalnih izbora, a za ovo teško političko pitanje još se ne nazire rješenje, piše novinska agencija Patria.

Salko Sokolović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH govoreći o Prijedlogu izvještaja o radu Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine istakao je da je propalo šest mjesci u ovom poslu.

– Mostar je teško političko pitanje. A, da bi se riješilo neophodno je okončati neka prethodna pitanja kao što su je li Ustavni sud BiH imao pravo djelovati na strano zakonodavstvo. Treba puno prethodnih pitanja riješiti da bi se pitanje Mostara riješilo – dodao je Sokolović.

No iz Ureda viskog predatvnika u BiH (OHR) kažu da kada visoki predstavnik umjesto domaćih organa donese određeni zakon, taj zakon se ničim ne razlikuje od onih koje usvajaju nadležni organi vlasti te može u svakom trenutku biti predmet razmatranja Ustavnog suda.

– Mi pozivamo SDA i HDZ BiH da nastave dijalog, kao i druge stranke, da  pregovaraju s iskrenim namjerama u cilju provedbe presude Ustavnog suda BiH, tako da birači u Mostaru konačno mogu izabrati svoje lokalne predstavnike. Ono što želimo vidjeti je ponovna odlučnost za jedinstven Mostar kao grad za sve Mostarce. Mostar treba biti grad gdje se poštuju temeljna prava, kao što je pravo građana Mostara da biraju svoje lokalne predstavnike. Političari to duguju građanima Mostara – kaže glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić.

Iz ove institucije dalje kažu da međunarodna zajednica ne može podržati jednu stvar a to je podjela Mostara, i to su ponovili mnogo puta do sada.

– U svom Komunikeu od 2. prosinca 2015. godine, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je “podsjetio organe vlasti BiH na njihovu obvezu da uspostave izborni sustav u Mostaru, kako je to predviđeno odlukom Ustavnog suda  koja još uvijek nije provedena. Upravni odbor je naglasio ključni princip, koji su političke stranke još jednom potvrdile, da Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna i multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenom razinom lokalnih ovlasti/uprave ispod razine grada – dodala je Radetić.

Mostarci lokalnu vlast nisu birali još od davne 2008. godine. U međuvremenu je Ustavni sud donio odluku kako su izborna pravila za ulazak u mostarsko Gradsko vijeće neustavna.

Suprotna ustavu je bila odredba koju je namentuo visoki predstavnmik Paddy Ashdown, prema kojoj je drastično različiti broj birača u šest gradskih područja birao jednak broj vijećnika – po tri. Isto tako, stanovnici središnje gradske zone nemaju zajamčeno pasivno biračko pravo.

Pitanje održavanja izvora u Mostaru ovisi od dogovora političkih faktora, što će biti uvjet da 2. ili 3. svibnja budu raspisani lokalni izbori. Inače 30 ili čak 60 dana prije raspisivanja izbora potrebno je doći do rješenja kako bi se uskladile i ispoštovale sve potrebne zakonske i pravne procedure./NAP/HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SAD o slanju sjevernokorejskih vojnika u Rusiju: Wowww!

Sjedinjene Američke Države izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti da Sjeverna Koreja pošalje vojnike u Ukrajinu kako bi pomogla...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -