Četvrtak, 24 listopada, 2024

BOJNI OTROVI IS napao sirijsku vojsku iperitom

Vrlo
- Advertisement -

Islamska država (IS) napala je sirijsku vojsku iperitom u blizini grada Deir Ezzora na istoku, glavom gradu istoimene pogranične pokrajine s Irakom, objavila je državna agencija Sana sinoć.

“Teroristi Daecha (akronim IS-a na arapskom jeziku) ciljali su vojni aerodrom Deir Ezzor granatama koje su sadržavale iperit, izazvavši slučajeve gušenja”, saopćila je agencija.

Gas iperit, koji uzrokuje respiratorne probleme i trenutno sljepilo, IS je već koristio u Siriji i Iraku, rekli su u nekoliko navrata američki zvaničnici, posmatrači i sirijski aktivisti.

Deir Ezzor kontroliraju 60 posto džihadisti IS-a koji od 2014. godine pokušavaju osvojiti vojni aerodrom, smješten na jugoistoku grada.

Više od 200.000 civila je gotovo opkoljeno od strane IS-a, a pomoć se dostavlja izbacivanjem iz ruskih aviona.

Jučer je, sedam civila, od kojih su tri žene, poginulo u bombardovanju IS-a na dvije četvrti koje drži režim, prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH).

Sirijski opservatorij nije mogao potvrditi napad iperitom ali je saopćio da je IS u ponedjeljak izveo napad na selo Jafra u blizini aerodroma. Izveli su ga dvojica bombaša samoubica koji su se raznijeli.

Pokrajina Deir Ezzor je ključna za IS jer se nalazi između pokrajine Raka, uporišta grupe i iračke granice, koju uglavnom kontroliraju džihadisti.

Od prije nekoliko sedmica, IS je pod pritiskom u Siriji .Vojska potpomognuta ruskom avijacijom  oslobodila je od  IS-a antički grad Palmiru i grada el-Karjatajn, koji je bio među posljednjim uporištima središnje provincije Homs, objavio je Le Figaro.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto medicinski kanabis čeka onkraj “europskog puta”?

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šef Kluba SDP-a, Saša Magazinović, ponovno je podignuo pitanje legalizacije medicinskog kanabisa,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -