Četvrtak, 24 listopada, 2024

IZETBEGOVIĆ: Ovako je sporo, s Radončićem na slobodi smo mogli dogovoriti niz reformi

Vrlo
- Advertisement -

Radončić je neprikosnoveni lider SBB, i s njim na slobodi smo mogli dogovoriti niz hrabrih promjena i reformi. Ovako će koalicija vjerovatno preživjeti i trajati, ali neće imati pravu snagu i zamah, rekao je u intervjuu za banjolučke „Nezavisne novine“ Bakir Izetbegović, odgovarajući na pitanje koliko je sudski proces protiv predsjednika SBB-a uticao na koaliciju SDA – SBB i kako vidi budućnost te koalicije.

Izetbegović međutim ne govori o tome tko stoji iz pritvaranja Radončića niti kome je cilj zaustaviti bilo kakav dogovor u BIH. Postoji naime teorija da kontrolom krize u zemlji određeni faktori izvana žele što dulje imati svoju ulogu na Balkanu tako da im BIH služi kao krizni poligon na kojem su stalno prisutni.

U BIH se naime, spletom okolnosti dogodila koalicija koja ima dovoljnu većinu za ozbiljne izmjene Ustava,  i slanje međunarodnih predstavnika doma. Tek nakon toga optužnica protiv Radončića izvlači se iz ladice , i cijeli sistem se urušava. Jedni tvrde da konce vuče AID , drugi da konce vuku stranci. Treći da je Radončić notorni zločinac i da to tako treba biti.

Postavlja se pitanje kako je tek sada postao zločinac?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA, između ostalog, poručio je da politički lideri na Balkanu moraju biti hrabriji u pružanju ruke, praštanju i pomirenju, čak ako bi to značilo i gubitak podrške u dijelu svog biračkog tijela.

“Ovo je teži i duži put, ali jedini ispravan. Alternativa je mržnja, strah od drugih i drugačijih, želja za osvetom, nastavak nepovjerenja, podmetanja i prepucavanja”, rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje šta Bošnjaci očekuju od Srba, Izetbegović je rekao da traže istinsko pružanje ruke i prihvatanje činjenice da su zločini počinjeni nad njihovim komšijama Bošnjacima. Rekao je da Bošnjaci prihvataju realnost postojanja Republike Srpske, ali da traže da pored većinskog naroda u njoj ravnopravni budu i Bošnjaci i Hrvati.

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

PODUZETNICI U AKCIJI? Gori bivša tvornica Cetinke u Trilju

Dana 24. listopada 2024. godine, u bivšoj tvornici Cetinke u Trilju izbio je požar. Na terenu se trenutno nalazi...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -