Srijeda, 23 listopada, 2024

TKO JE NAJTRAŽENIJI TERORIST NA SVIJETU? Pušio je travu, igrao PlayStation i zalazio u gay barove

Vrlo

Redovito je posjećivao gay barove u Bruxellesu, pušio je marihuanu, a igrice na PlayStationu igrao je toliko da je to prešlo u ovisnost. “Mislili smo da je muška prostitutka jer se stalno družio s takvim tipom ljudi”, o njemu je govorio jedan od konobara u gay klubu u koji je rado zalazio, piše Telegram.hr.

Tko je zapravo, terorist iz Pariza Salah Abdeslam koji je u crnom Seatu vozio jednu od tri grupe terorista koje su napale Pariz? Upravo napadači iz tog automobila, među kojima i Salahov brat, strojnicom su nasumično počeli pucati po terasama barova napadnutih četvrti.

‘Imamo ga’

Belgijski državni tajnik za migracije Theo Francken na Twitteru je objavio sasvim jasnu i kratku poruku: “Imamo ga”. Da je uhićen potvrdili su i policijski izori za belgijske medije. Prema novim informacijama, dvojica muškaraca pokušala su pobjeći iz stana.

Došlo je do razmjene vatre s policijom, a AFP je objavio, pozivajući se na visoke izvore iz policije, kako je Abdeslam ranjen u nogu. Belgijski premijer Charles Michel na Twitteru je objavio ovu fotografiju na kojoj, kako kaže, prati akciju briselske policije zajedno s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Samo dan nakon napada mirno je sjedio u kafiću u Bruxellesu, a svi su se pitali kako je moguće da se najtraženiji čovjek na svijetu tako bezbrižno pojavljuje na javnom mjestu.

Sedam je sati lutao Parizom

Nagađa se kako je Abdeslam pripadnik tzv. Islamske države, a pretpostavlja se kako je upravo on na snimci napada na jedan kafić. Nakon toga, u kasnijim napadima nije viđen.

Istražitelji su utvrdili kako je nakon napada, u petak 13. studenog 2015. sedam je  sati po noći lutao Parizom, prije nego što je pobjegao u Belgiju. Policija je prisluškivala njegov telefonski poziv. Taj je petak, dok je još trajao stravični pokolj u Bataclanu, Salah molio prijatelja da dođe po njega iz Bruxellesa.

Pola sata prije toga, oko 22 sata, oprostio se sa svojim starijm bratom Ibrahimom. On se, neposredno nakon toga raznio u kafiću Comptoir Voltaire blizu koncertne dvorane Bataclan. Prema jednoj od teorija Salahovog bijega, taj je potez bio sasvim neplaniran – rezultat Salahove panike i straha što se morao raznijeti samoubilačkim pojasom. To se, očito, nije dogodilo.

Nakon stravičnih terorističkih napada u Parizu, Abdeslam se dao u bijeg. U svakom gradu u Francuskoj objavljeni su letci s njegovim licem. Istražitelji su bili uvjereni da je baš on osmi napadač, ali nisu ga mogli pronaći.

Nekoliko dana nakon napada u Parizu navodno se našao s prijateljima u Bruxellesu. Rekao im je kako je sve otišlo predaleko. Nije, međutim, mogao odustati od napada, strahovao je kako će se ISIS-ovi krvnici osvetiti njegovoj obitelji.

Željeli su ga uhvatiti i džihadisti?

Od progona, vješto se mjesecima skrivao, a mediji su objavili kako je francuska policija obavještajnim agencijama diljem Europe poslala slike na kojima Abdeslam nosi velike naočale i periku. Navodno se koristio imenom Yassine Baghli. Nagađalo se da se skrivao i od džihadista, bijesnih zato što nije ispunio svoju zadaću i učinio ono što i ostali – aktivirao svoj pojas s ekspolozivom.

U kolovozu putovao je kroz Italiju s prijateljem, ali to nije privuklo pozornost policije  jer tada nije bila izdana tjeralica za njim.
Blokada autoceste

Desetak dana nakon napada u Parizu, u velikoj protuterorističkoj akciji u Bruxellesu, uhićeno je 16 osoba povezanih s terorizmom. Ne i Abdeslam.On je, prema pisanju medija, viđen kako u BMW-u ide prema njemačkoj granici. Odmah je blokirana autocesta, a policija je kontrolirala sva vozila. Nisu ga, međutim, uspjeli uhvatiti. Ponovno je pobjegao.

Nakon toga, specijalci su tog ponedjeljka 23. studenog pretražili prihvatni centar za izbjeglice u Gangeltu. Sumnjali su da se on tamo skriva, ali ga ponovno nisu ponašli.

“On očito ima veliku podršku u našoj regiji. Stoga su i potrage tim važnije”, rezignirano je objavio belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jamdonnakon niza neuspješnih potraga, koje su, čini se, napokon završile

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -