Četvrtak, 24 listopada, 2024

ŠVEDSKA MINISTRICA O VELIKOM BH. POTENCIJALU Hadžialić: BiH mora više ulagati u obrazovanje

Vrlo
- Advertisement -

Ministrica višeg i cjeloživotnog obrazovanja u vladi Kraljevine Švedske Aida Hadžialić kazala je u razgovoru za Fenu da u Bosni i Hercegovini postoji veliki potencijal koji predstavljaju mladi ljudi naše zemlje

Piše: Jelena Marković

– Međutim, ne možete očekivati ​​da se stvari dogode same od sebe, ukoliko ne radite na tome, kao pojedinci, ali i na razini države – istaknula je.

Hadžialić je rođena u BiH, a veći dio svoga života živi i radi u Švedskoj. Nedavno je prvi put boravila u službenom posjetu BiH, čiji je glavni cilj, kako je rekla, bio ekonomska i poslovna suradnja Švedske i BiH. S tim u vezi, istaknula je da švedska vlada vjeruje da postoji potencijal u jačanju trgovinskih mogućnosti Švedske i zemalja jugoistočne Europe.

Ova mlada i uspješna političarka najmlađa je ministrica u historiji Švedske, a na početku njenog mandata kaže da je imala teškoća ostvariti kontakte s medijima pošto nije bila poznata široj javnosti.

– Međutim, moje prethodno iskustvo pravnika i zamjenika gradonačelnika bila je dobra škola i dokazala sam da sam pouzdana ministrica – naglasila je.

Kao prioritete njenog mandata istaknula je stvaranje obrazovnog sustava izgrađenog na jednakosti i najboljoj kvaliteti, kao i pružanje jednakih mogućnosti za cjeloživotno učenje svih Šveđanima.

– Švedska je prešla veliki put, ali još nismo ostvarili cilj, tako da je potrebno provesti političke reforme. Već sam započela tu promjenu i nastavit ću s radom da bih omogućila jednako obrazovanje za sve – riječi su mlade švedske ministrice.

Uspoređujući obrazovne sustave Švedske i BiH, kazala je da se najočitija razlika ogleda u tome što u Švedskoj postoji jedan program obrazovanja, bez obzira na to o kome se radi. S druge strane, mišljenja je da BiH mora više ulagati u obrazovanje.

Zaključila je da glavni razlozi uspješnog rada švedskih škola leže u činjenicama da je švedski obrazovni sustav univerzalan, besplatan i dostupan svima, što je i najbitnije za uspjeh jednog obrazovnog sustava.

Aida Hadžialić je rođena 1987.godine, au Švedsku je kao izbjeglica iz BiH došla s pet godina. Diplomirala je pravo na sveučilištu u Lundu, a na poziciju ministrice dolazi s pozicije zamjenika gradonačelnika švedskog grada Halmstada.

(FENA / dh)

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto medicinski kanabis čeka onkraj “europskog puta”?

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šef Kluba SDP-a, Saša Magazinović, ponovno je podignuo pitanje legalizacije medicinskog kanabisa,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -