Četvrtak, 24 listopada, 2024

NOVI HRVATSKI PREMIJER NAJAVIO POSJETU BIH Orešković: Pelješki most i povezivanje teritorija RH su naš prioritet, ali odnose s BiH nećemo narušiti

Vrlo
- Advertisement -

Veselim se dolasku u Sarajevo, a otvorena pitanja rješavat ćemo razgovorom, izjavio je u intervjuu za ‘Dnevni avaz’, Tihomir Orešković, predsjednik Vlade Hrvatske.

U svom prvom širem razgovoru za bh. medije, novi premijer naših prvih susjeda poručuje da podržava zahtjev BiH za članstvo u Europskoj uniji i otkriva da je o tome razgovarao is čelnicima utjecajnih europskih zemalja.

Orešković, koji je kao istaknuti privrednik i stručnjak preuzeo ključnu poziciju u Hrvatskoj, za “Avaz” navodi da će raditi na poboljšanju poslovnog okruženja i jačanju gospodarskih veza kako bi se otvarala nova radna mjesta u obje zemlje.

Istaknuti privrednik

Ovaj iu europskim okvirima istaknuti privrednik na poziciju premijera došao je kao prijedlog MOST-a, grupe stranaka koje su partner s Hrvatskom demokratskom zajednicom u parlamentarnoj većini, a za kratko vrijeme pobrao je simpatije ne samo u Hrvatskoj nego iu regiji.

Nedavno ste izabrani za premijera Hrvatske, kada bi mogla biti Vaša prava službena posjeta Bosni i Hercegovini?

– Odnosi s Bosnom i Hercegovinom iznimno su nam važni, ne samo zbog dobrog susjedstva nego, kao što je poznato, i zbog hrvatskog naroda koji je jedan od konstitutivnih naroda BiH. Stoga je i moj posjet Bosni i Hercegovini jedan od mojih prioriteta. To je tehničko pitanje, a napominjem da sam na nedavnom susretu s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem u Londonu razgovarao io održavanju zajedničke sjednice dvije vlade. Veselim se i prvom posjetu Sarajevu, koji će se, nadam se, brzo ostvariti.

BiH je predala aplikaciju za članstvo u EU 15. veljače. Hoće li Hrvatska podržati BiH na putu ka EU?

– U svim mojim razgovorima, ne samo s bosanskohercegovačkim dužnosnicima nego iu svim susretima s čelnicima Europske unije, pa tako i na bilateralnom sastanku s premijerom Davidom Cameronom naglašavam čvrstu potporu Vlade Hrvatske naporima Bosne i Hercegovine u pristupanju euroatlantskim integracijama.

Vlada Republike Hrvatske pružit će i političku i tehničku potporu Vijeću ministara BiH i staviti im na raspolaganje svoja znanja, stečena iskustva i ekspertize iz svog pregovaračkog i pristupnog procesa. S tim je ciljem pripremljen i pred potpisivanjem je sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu.

Otvorena pitanja

Što namjeravate promijeniti u odnosu Hrvatske prema BiH i što će biti fokus rada Vlade u tom kontekstu?

– Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju, ne samo zahvaljujući povijesnim vezama i dugoj zajedničkoj granici nego i snažnom gospodarskom partnerstvu, tradicionalno dobre i prijateljske odnose. Ali, uvijek ima mjesta za produbljivanje suradnje.

Mogućnosti za to ima – od razmjene poljoprivrednih proizvoda, transporta, energetike, poboljšanja prekogranične suradnje. Dobrodošlo je svako jačanje političkih i trgovinskih veza, a otvorena pitanja rješavat ćemo iskrenim dijalogom. Jednako tako, Republika Hrvatska zagovara konstitutivnost i ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH te će snažno pomagati hrvatski narod u BiH.

Što je s ekonomijom i razvojem?

– Želim poslati jasnu poruku da ćemo sve učiniti da olakšamo uvjete poslovanja kako bi se stvorila nova radna mjesta kako u Hrvatskoj tako iu BiH te zaustavio egzodus mladih, kao i da učinimo sve u potpori Bosni i Hercegovini na putu u punopravno članstvo Europske unije.

Ove godine počinje gradnja Pelješkog mosta

Vjerujem da ste upoznati s gradnjom Pelješkom mosta. Kako će se to pitanje riješiti?

– Republici Hrvatskoj iznimno je važno povezivanje cjelokupnog teritorija zemlje. Upravo zbog toga je gradnja Pelješkog mosta, koja treba započeti ove godine, naš prioritet, jedan od strateških projekata u Republici Hrvatskoj. O svim pitanjima razgovarat ćemo u duhu partnerskih i prijateljskih odnosa. Partnerstvo koje nudimo proteže se na sva područja života bliskih i prijateljskih susjednih zemalja.

 

Avaz.ba

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto medicinski kanabis čeka onkraj “europskog puta”?

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šef Kluba SDP-a, Saša Magazinović, ponovno je podignuo pitanje legalizacije medicinskog kanabisa,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -