Srijeda, 25 rujna, 2024

STARA DAMA JOŠ JEDNOM PODBACILA Dok Erdogan uvodi diktaturu u Turskoj, nemoćna Evropa je na koljenima

Vrlo

Europa nemo gleda kako turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan priređuje represivne okupacije oporbenih medija i etnička čišćenja Kurda

Ovo smatra američki analitičar Finijan Cunningham i dodaje kako Ankara koristi migrantske krizu kako bi nastavila autokratsku politiku.

“Kada su turske vlasti započele medijsku čistku, uz minimalan protest Zapada, Erdogan je shvatio da Europu drži u šaci”, smatra on.

Pored toga, trenutak kada su turske vlasti preuzele kontrolu nad opozicijskim listom “Zaman” i kompletnu redakciju zamijenili provladinim novinarima, nije izabran slučajno.

“To se dogodilo tri dana pred summit EU-Turska, koji je posvećen migrantskoj krizi u Europi. Erdogan je znao da Europa neće reagirati na ovu vrstu represije. On dobro zna da je Europa na koljenima i da joj je Turska potrebna kako bi se izborila s migrantskom krizom “, smatra Cunningham.

Analitičar zauzimanje lista “Zaman” objašnjava i time da je Erdogan na taj način provjerio odlučnost Europe, kako bi znao što može očekivati ​​od summita EU-Turska.

“Upravo iz tog razloga je neposredno uoči summita turski premijer Ahmet Davutoglu iznenada dobio novu ideju tražeći dodatno financiranje od strane EU kao pomoć za rješavanja migrantske krize, kao i uvođenje bezviznog režima s Turskom”, zaključio je Cunningham.

I njemački mediji su također pisali o tome da je lopta trenutno na Erdoganovoj strani, kao i da je pozicionirao Ankaru tako da može diktirati vlastite uvjete.

Njemački kanal “N-tv” usporedio je ponašanje Erdogana s kupnjom u trgovini, gdje on bira što želi.

“Prvo predlaže da se na granici sa Sirijom izgraditi grad gdje će biti smještene izbjeglice i za to traži milijune eura, a zatim zahtijeva ukidanje viza za turske građane, ne govoreći o tome da stalno mijenja sume za pomoć oko prihvaćanja migranata na teritoriju Turske”, navodi njemačka televizija.

Cjelokupno ponašanje Erdogana, dodaje se, pokazuje da je turski predsjednik siguran da mu se može sve, kao i da je on Europi više nego potreban.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću

Danas će u Sudu Bosne i Hercegovine biti nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršitelju dužnosti direktora...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -