Utorak, 22 listopada, 2024

NOVI GIGANT Putinov adut: Rusija neočekivano pobjeđuje Zapad u oblasti u kojoj niko nije očekivao

Vrlo

Rusija bi mogla postati jedan od najvećih svjetskih proizvođača organske hrane i tako pobijedi Zapad u njihovoj igri, piše novinar Set Ferris

On dodaje da će za razliku od Zapada, Moskva sankcije okrenuti u svoju korist.

Dok zapadni politički establišment umiruje lažnim uvjerenjima da je politika sankcija SAD ostavila rusku ekonomiju u dronjcima, Rusija je otvorila prozor za nove mogućnosti.

Vjerovali ili ne, piše on, Rusija ima jedinstvenu priliku da pobijedi Zapad u njegovoj igri. I ne radi se o isporukama plina ili eksploataciji nafte – radi se o proizvodnji hrane.

Rusija ima oko 2,168,400 četvornih kilometara obradivog zemljišta. Međutim, ruski ratari uglavnom su izbjegavali da siju genetski modifikoane ujseve ili da truju zemljište pesticidima.

To znači da su ruske oranice savršeno pogodne za proizvodnju organske hrane.

I predsjenik Rusije Vladimir Putin u svom godišnjem obraćanju značajn dio vremena posvetio je agrarnim reformama, podsjeća Set Ferris, istraživački novinar i politkolog u svojoj analizi.

“Mi ne samo da možemo prehranimo sebe, uzimajući u obzir zemlju, vodne resurse … Rusija može postati najveći dobavljač zdrave, ekološki čiste i visoko kvalitetne hrane koju su zapadni proizvođači davno zapostavili, posebno s obzirom na činjenicu da potražnja za tim proizvodima na svjetskom tržištu stalno raste “, rekao je Putin tada.

Prema riječima Ferrisa Rusija nikada nije kopirala proizvodne metode zapadne poljoprivrede. Podsjeća i na odluku države od prošle godine da se iz proizvodnje hrane u potpunosti isključe bilo kakvi genetski modificirani organizmi ili njihovi dijelovi.

“Zbog toga ima velike dijelove zemlje koji bi mogli da se produktivno koriste ali su trenutno miruje. Ima smisla da Rusija želi konačno ulagati i koristiti tu zemlju i tako se vrati na tržišta još moćnija “, kaže feris.

Ako Putinove reforme urode plodom, kaže on, Rusija će zaista postati veliki proizvođač organske hrane, a to će imati i značajne političke posljedice koje se neće svidjeti Zapadu.

“Zapad je vrlo sklon da donosi neke propise, a da ih onda u potpunosti ignorira. Ako se sve ovo desi, Rusija ima prednost. Imat će svoju zdravu hranu, a Zapad – ako je bude želio, morat skupo platiti za to”, ističe on .

 

b92.net

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -