Četvrtak, 24 listopada, 2024

U SKLADU S OBIČAJIMA: Zbog obrane “obiteljske časti” ubio dvije sestre

Vrlo
- Advertisement -

Pakistanska policija je objavila u srijedu da traži muškarca osumnjičenog za ubojstvo svojih dviju sestara u “obrani obiteljske časti”, nekoliko dana nakon što je pakistanski dokumentarni film o tom običaju osvojio Oscara.

Mohamad Asif, (oko 20 godina) “ubio je svoju majku prije 4 ili 5 godina i oslobođen je jer mu je obitelj oprostila”, rekao je jedan policijski časnik, prenosi AFP.

Dvije sestre su ubijene u pokrajini Punjab, u središtu Pakistana.

“Mohamed Asif u utorak navečer pucao je u svoje dvije sestre i ubio ih jer je sumnjao u njihov moral i nije odobravao njihov način života”, dodao je taj policijski dužnosnik. Obje su umrle, a on je pobjegao, precizirao je.

U ponedjeljak je jedan otac iz Lahorea ubio svoju 18-godišnju kćer jer mu je odbila reći gdje je bila prethodnih 5 sati.

Film “A Girl in the River: The Price of Forgiveness” o djevojci koja je preživjela sličan napad, dobio je Oscara za najbolji kratki dokumentarni film ove nedjelje u Hollywoodu.

Redateljica Sharmeen Obaid-Chinoy se nedavno sastala pakistanskim premijerom Navazom Šarifom koji se tada obvezao da će prekinuti taj degradirajući i prijezira vrijedan običaj. Stotine žena svake godine ubiju njihovi bližnji u Pakistanu, konzervativnoj muslimanskoj zemlji s 200 milijuna stanovnika, pod izlikom obrane obiteljske časti.

Pakistan je 2005. promijenio kazneni zakon kako bi spriječio da muškarci koji ubiju ženu iz obitelji u ime časti izbjegnu kaznu.

Ali zakon ostavlja sucu mogućnost da ne odredi zatvorsku kaznu kad obitelj žrtve oprosti ubojici, što je sporna odredba zahvaljujući kojoj brojna ubojstva ostaju nekažnjena.

HINA

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

PODUZETNICI U AKCIJI? Gori bivša tvornica Cetinke u Trilju

Dana 24. listopada 2024. godine, u bivšoj tvornici Cetinke u Trilju izbio je požar. Na terenu se trenutno nalazi...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -