Utorak, 7 svibnja, 2024

Fratar prodao crkveno zemljište za milijun eura i nestao s djevojkom?

Must Read

Hoće li se obistiniti točnost informacija koje su doslovno podignule na noge franjevačku Provinciju i jednako tako Nadbiskupiju splitsko-dalmatinsku prema kojima je donedavni župnik župe Bast-Baška Voda, 34-godišnji fra Šime Nimac, bez znanja nadređenih, u zemljišnim malverzacijama s crkvenom baštinom “zarolao” okruglih milijun eura u gotovini te se potom bez traga i glasa odmetnuo od crkvenog reda, kako neki tvrde, u zajedništvu s iznimno atraktivnom družicom?

Naime, iako su crkveni krugovi u zavjetu šutnje zakopčali habitus čvrsto oko vrata, prema primarnim nformacijama koje na kapaljku cure u javnost, kontroverznom mladom svećeniku stavlja se na teret da je tijekom službovanja u Baškoj Vodi prodao tvrtki Sunčani Bast 43.000 četvornih metara iznimno atraktivnog terena uz more ili doslovno šetnice između Baške Vode i Baškog Polja i to za cijenu od 23 eura po četvornom metru čime se u obračunu transakcije doseglo blizu milijun eura.

Da bude šokantnije, neslužbeno se tvrdi kako je fra Šime novac, nakon što je sjeo na župni račun, podigao u tri navrata. Cijela operacija sa zemljištem predhodno je bila inicirana radi prikupljanja sredstava za proširenje crkve sv. Nikole u Baškoj Vodi, piše Jutarnji list.

“Prodano” zemljište pri tom ne spada u kategoriju građevinskog, ali ako se obistine tvrdnje o prodaji isto bi vrlo lako s obzirom na lokaciju moglo biti podložno prenamjeni i time višestruko podignutoj tržišnoj cijeni. Ono što je ovog trenutka točno je informacija kako fra Šime Nimaca nema u Baškoj Vodi. Zatražio je razrješenje unutar svoga reda čemu u prilog ide žurno imenovanje na njegovo mjesto fra Petra Vrljička.

Tko je u stvari po mnogo čemu kontrovezni Šime Nimac, poznato je autoru ovih redaka budući je istim popio nebrojeno kava u Drnišu i Oklaju gdje je fratar bio u službi.

Rodom je iz Lišana iz obitelji koja je dala mnoge istaknute svećenike franjevačkog reda. Svećeničku karijeru Nimac je započeo u Podbablju, nakon čega je premješten na službovanje u župu Drniš gdje je uz redoviti svećenički posao predavao vjeronauk.

Dolaskom u Drniš, fra Šime je tada po mnogo čemu, a nadasve svojom markantnom pojavom i do tada nezabilježenim jedinstvenim life styleom ubrzo privukao pozornost cijele župe, a posebno ženskog dijela vjerništva.

Krasilo ga je iznimno fino ophođenje s vjernicima, posebice s vjernicama koje su bez posebnog poziva punile redove u crkvi kada bi držao mise i pri tom ga doslovno “gutale očima”. Bio je elokventan i jasno prepoznatljiv sa širokim spektrom naobrazbe, ali ponajviše u civilstvu gdje je plijenio pozornost primarno automobilom čija klasa pomalo odudara od svećeničkog načina života.

Fra Šime je naime tada vozio Chrysler 300 i svaki njegov izlazak izvan mantije izgledao je kao šetnja po modnoj pisti. Uvijek dotjeran, izbrijan, u kombinaciji Armanijevih ili Bossovih odijela s prikladnim košuljama, cipelama, prvom serijom uvijek najboljih mobitela, mondenim satovima i ostalim modnim dodacima. Bio omiljen među Drnišanima, druželjubiv s džentlmenskim manirima te definitivno “odmor za oči” vjernicama što mu je često među krutim kolegama-tradicionalistima stvaralo probleme.

Službovao je pod “presingom” i nikada se ništa nemoralno nije čulo, te je uvijek održavao “svoj nivo” i kada je karamblirao skupocjenog Chryslera nakon čega je sjeo za upravljač najnovijeg Passata. Bio je objekt poštovanja, divljenja ali i zlih komentara kako od kolega tako i od manjeg dijela vjernika.

Ubrzo je premješten u Oklaj u tamošnju župu Promina gdje se u kratkom vremenu iskazao kao osoba iznimnih organizatorskih sposobnosti pri čemu je do savršenstva obavio projekt obnove tamošnjih sakralnih objekata te ga je, naravno, isti glas o nekonvencionalnosti opet koštao premještaja u Bašku Vodu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -