Utorak, 22 listopada, 2024

Senad Hadžifejzović o izazovima u svom pozivu: Najteži trenutak mi je bio masakr na Markalama, umro sam…

Vrlo

Senad Hadžifejzović je u emisiji Pressing na N1 istaknuo da mu je najteži trenutak u karijeri kada je gledao snimke prvog, februarskog masakra na pijaci Markale u Sarajevu

Izvor: N1

Gost novog izdanja pressing je jedna od najvećih TV zvijezda u regiji Senad Hadžifejzović, novinar koji slavi 25 godina Dnevnika.

On je svjedok rata uživo i izravni sudionik dramatičnih događaja koji su se zbili upravo u njegovim emisijama.

Kad će odjaviti rat koji je najavio preko TV ekrana? Zašto je političare nazvao kurvama? Kako su novinari izdali svoju profesiju i prodali je političkim moćnicima, samo su neke od tema o kojima je u pressing razgovarao s Amirom Zukićem.

Kako ste preživjeli na medijskoj sceni, bilo je prvo pitanje upućeno Hadžifejzoviću.

“To su scene koje su nevjerovatne. Uoči rata sam bio najmlađi urednik Dnevnika u historiji Jugoslavije. Kada je počeo rat, onda sam preko noći postao najstariji urednik Dnevnika. Mi u BiH nemamo taj mentalitet koji će PR-isati i pričati o sebi. Da je to u nekoj od susjednih država, to bi bila priča. Koliko sam puta suspendiran, smjenjivan, ali moj koncept je – idemo dalje “, kazao je Hadžifejzović u uvodu.

Najteži trenutak u karijeri Senada Hadžifejzovića?

“Za očekivati ​​je da kažem – Srebrenica. Najteži trenutak u karijeri mi je bio 1994. godina, i prvi masakr na Markalama. Veljača mjesec. Bio sam u smjeni, došli su snimatelji, donijeli kasetu, i ja sam umro. Tek tu mi se sabralo sve. Bio sam u kretnji s ratom. Stao sam, i umro sam. Stiglo me sve što sam preživio do tada. Ja nisam mogao raditi. Na mom licu su vidjeli da ne mogu raditi. Pripremio sam Dnevnik, i nisam mogao raditi. Profesionalno sam se čuvao “, dodao je.

Srebrenica je veća tragedija, ali mi 11. srpnja nismo znali što se događa, kaže Hadžifejzović.

“Drugog travnja sam rekao ‘dobro veče ovo je rat’. Država je tri mjeseca nakon proglasila rat. Moraš imati informacije što je to. Treba reći to, znamo da jest, ali treba dokaz. Svi su nam se javljali, preko 150 kontakata – trebalo je to reći uživo. U Sarajevu je bila nevjerica. Da je tada postojao sustav komunikacije kao tada, bio bih linčovan. Tu noć sam svojim najboljim prijateljima obišao počasni krug po Sarajevu. Kafići, diskoteke, napravili smo oproštajni krug. Kada je 6. travnja puklo u Sarajevu, pitali su me kako sam znao to. Tog 2. travnja sam imao dva poziva od dva člana predsjedništva koji su me pitali kako sam znao to o ratu “, kazao je Senad Hadžifejzović u pressing na N1.

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zaboravite stručnjake: Andrew Garfield i Amelia Dimoldenberg pokazali su što znači pravo zavođenje

https://www.youtube.com/watch?v=eFS5vxYlfY8 Ako želite znati kako zavesti nekoga, zaboravite gurue za dejtanje. Ostavite psihologe, stručnjake i trenere sa strane. Jer oni...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -