Petak, 18 listopada, 2024

Kanadski ministar progovorio u BiH: Svi su mi govorili da su Srbi zli, a kada sam popričao s njima…

Vrlo

Kanadski ministar odbrane Harjit Singh Sajjan otkrio je da su mu iskustva iz bivše Jugoslavije pomogla u karijeri i da je praksu iz BiH prenio na Afganistan.

Sadžan je dio jednog od najprepoznatljivijih kabineta na svijetu, koji je početkom novembra 2015. formirao novi kanadski premijer Justin Trudeau.

Ministar veterana Kent Her zakletvu je položio u invalidskim kolicima, prvi kanadski astronaut Mark Garno je ministar saobraćaja, a među njima su i jedan deklarisani homoseksualac, “štreber” i drugi…

Trudeau je tako za ministra odbrane izabrao Harjit Singh Sajjana, Sika indijskog porijekla, bivšeg vojnog i policijskog oficira koji je jedno vrijeme bio i detektiv u Vankuveru.

Vojni veteran je služio u sklopu kanadskih mirovniih snaga širom svijeta, a prva prekookeanska misija bila mu je u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o tom dijelu svoje karijere, on je za kanadski portal “Mekleans” rekao da je u BiH ostvario kontakte sa srpskom zajednicom.

“Povezao sam se sa srpskom zajednicom. Svi su tada govorili da su Srbi zli zbog svega što su uradili, ali kada pričate sa ljudima u tim selima shvatite da su to samo obične porodice”, navodi Sadžan.

Prema njegovim riječima, prijateljstva koja je stekao sa Srbima pomogla su mu da formira pristup koji je koristio i kada je bio poslat u Afganistan.

“Pozivali su me u njihove domove na obroke – imao sam tu slobodu. Nisam bio obavještajac, ali su sa mnom dijelili informacije. Nikada nisam ništa tražio, znali su sa čime se suočavamo. Ukoliko ste pravi i zaista želite da pomognete ljudima potražiće vas”, dodaje on.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -