Petak, 18 listopada, 2024

KRNJIĆ: Velika poduzeća u državnom vlasništvu i dalje ne plaćaju doprinose, a mala varaju

Vrlo

Direktor federalnog Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić

Federalni zavod MIO odnosno mirovisnki sustav u Federaciji BiH u novu kalendarsku godinu ulazi s kumuliranim deficitom od 150.000.000 KM, s gubitkom u poslovanju za 2015.godinu u iznosu od 40.000.000 KM i sa Zakonom o MIO koji je davno „pregazilo vrijeme“.

Tako je direktor federalnog Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić za Fenu opisao stanje Fonda MIO na početku nove kalendarske godine.

Kao prioritet u ovoj godini Krnjić ističe financijsko stabiliziranje Federalnog zavoda MIO i donošenje novog, ali kvalitetnog zakona o MIO.

– Kad je stabilizacija u pitanju navedene cifre zvuče stravično. Međutim, u odnosu na oko 1,88 milijardi KM (koliko smo za mirovine isplatili u 2015. godini) gubitak iz te godine je jedva iznad dva posto i u cjelini je, kao i kumulirani deficit, uzrokovan financijskom nedisciplinom – naglasio je Krnjić.

Upitan koliko prodaja imovine Federalnog zavoda PIO može doprinijeti sanaciji stanja Federalnog zavoda PIO i poboljšanju položaja umirovljenika, direktor Krnjić naglasio je da „svi prihodi od prodaje imovine izravno idu u sredstva za mirovine, a u cjelini su u funkciji financijske konsolidacije Zavoda“.

– Kolike ćemo prodajne vrijednosti ostvariti vidjet ćemo, to je tržište – naglasio je.

O intenzitetu uplate doprinosa za zaposlenike Krnjić ističe da stanje nije mnogo promijenjeno te da ih veliki gospodarski, u državnom vlasništvu, i dalje ne plaćaju. Izmirivanje dugova je označeno kao stvarno rješenje za eliminiranje deficita mirovisnkog fonda.

– Njihove mjesečne obveze su više od spomenutih dva posto sredstava za isplatu mirovina. Mali obveznici i dalje varaju na osnovici, kroz prikazivanje da su isplatili minimalnu plaću svima ili većini zaposlenih. Dakle, eto posla za institucije države – poručio je u razgovoru za Fenu direktor federalnog Zavoda MIO Zijad Krnjić.

Mišljenja je da će Zavod u prvom polugodištu ove godine znatno opteretiti činjenica da je krajem 2015. godine u Federalnom zavodu MIO, uslijed straha od novih zakonskih rješenja, u kratkom roku zabilježen veliki priliv zahtjeva za prijevremeno umirovljenje, ali smatra da to ipak neće urušiti sustav.

– Slobodnim rječnikom rečeno, pogoršat će likvidnost, ali ipak ćemo isplatiti 12 mirovina u ovoj godini. Novi zakon treba, prema ciljevima iz Strategije, primarno zaustaviti porast broja umirovljenika kroz postupno pooštravanje uvjeta za mirovinu i osiguranje pravednost u visini mirovina međusobno temeljenu na ostvarenim plaćama i uplaćenim doprinosima – istaknuo je.

Podsjetio je da novo zakonsko rješenje o MIO nije još definitivno završeno i Vladi FBiH predočeno u formi nacrta, a za razliku od postojećeg zakona predviđeno je da neće poznavati kategoriju „prijevremeno umirovljenje“ nego starosne i invalidske mirovine.

Prema podacima Federalnog zavoda MIO, u Federaciji BiH ima više od četiri stotine tisuća umirovljenika, a visina prosječne mirovine je oko 366 KM. Najviša mirovina iznosi 2.174 KM, zajamčena 434 KM, a najniža 326 KM./Fena/HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Predsjednik Ortega: Zelenski i Netanyahu su “dva Hitlerova sina”

Nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega oštro je kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ukrajinskog čelnika Vladimira Zelenskog, uspoređujući ih s...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -