Utorak, 22 listopada, 2024

Hitlerov Mein Kampf u prodaji prvi put nakon 70 godina

Vrlo

Prvi put nakon 70 godina “Mein Kampf” (Moja borba), nacistički manifest Adolfa Hitlera, od 8. siječnja 2016. bit će pušten u prodaju u Njemačkoj, prenosi Anadolija.

Ponovno tiskanje i izdavanje antisemitske knjige zabranjeno je nakon Drugog svjetskog rata od regionalne bavarske vlade u čijem vlasništvu su autorska prava. S 1. siječnjem 2016. autorsko pravo je isteklo i Institut za suvremenu povijest u Munchenu odlučio je objaviti novo izdanje Mein Kampfa.

Nova anotirana verzija, s tisućama nota akademika, ima za cilj pokazati da je Mein Kampf loše napisan, a ne moćan i zavodljiv. Mnoge židovske skupine su pozdravile ovu publikaciju istakavši da je važno da postoji kritičko izdanje kako bi pomoglo objasniti holokaust. Na novom izdanju radilo se od 2009. godine, a bit će objavljeno u dva toma i koštat će 59 eura.

Prvo izdanje Mein Kampfa tiskano je 1925, osam godina prije nego što je Hitler došao na vlast. Do 1945. u Njemačkoj je objavljeno oko 12,4 milijuna kopija, a pojedini primjerci se i danas mogu pronaći u akademskim bibliotekama.

Nakon što je nacistička Njemačka poražena, savezničke snage su autorska prava uručile Bavarskoj. Knjiga je kombinacija autobiografije i Hitlerovih političkih i ideoloških gledišta. /AA/HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Britanija će dijeliti injekcije za mršavljenje pretilima kako bi postali konkurentniji za naći posao

Velika Britanija je u posljednje vrijeme usmjerila pozornost na krizu pretilosti s novim pristupom – korištenjem injekcija za mršavljenje...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -