Četvrtak, 19 rujna, 2024

Nakon upozorenja o građanskom ratu Francuzi izlaze na drugi krug pokrajinskih

Vrlo


BIRALIŠTA  za drugi krug pokrajinskih izbora u Francuskoj otvorena su u nedjelju ujutro, a bez obzira na premoćnu pobjedu ekstremne desnice u prvom krugu, ovaj put se ishod čini neizvjesnijim.
Na ove izbore, posljednje prije predsjedničkih 2017., koji se održavaju mjesec dana nakon napada u Parizu i još uvijek pod izvanrednim stanjem, pozvano je 45,3 milijuna birača.
Ekstremna desnica i dalje se nada izaći kao pobjednik i iz drugog kruga regionalnih izbora, suprotstavljena oslabljenoj i ljevici i desnici.
Čelnica francuske Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen kaže: “Nadam se pobjedi. Mnogo toga ovisi o onima koji se nisu odazvali prvom krugu. Pokazat ćemo što smo u stanju napraviti”, kazala je.
Ipak, ishod je neizvjestan jer ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi zbog taktičkog glasanja FN mogla doživjeti poraz u drugom krugu iako je u prvom 6. prosinca dobila najviše glasova.
Francuski premijer je ususret izborima upozorio da bi nacija mogla kliznuti prema “civilnom ratu” ako pobjedi desnica.
“Postoje dvije opcije za našu zemlju,” rekao je. “Jedna je opcija krajnje desnice, koja u suštini propovijeda podjelu, a ta bi podjela mogla dovesti do građanskog rata. I ima druga vizija, ona Republike i njenih vrijednosti, koje su za jedinstvo”.
Predsjednički izbori u 2017. godini
FN je tada osvojio više od 40 posto glasova na sjeveru Francuske gdje se natječe Marine Le Pen. Pobjeda u nedjelju povećala bi joj izglede za predsjedničke izbore 2017. godine.
Sličan rezultat stranka je ostvarila na jugoistoku gdje FN predvodi Marion Marechal-Le Pen, Marinina nećakinja.
Strah od useljavanja potaknut napadima u Parizu, nezadovoljstvom francuskom političkom elitom i visoka nezaposlenost najzaslužniji su što je FN 6. prosinca ostvario najbolji rezultat otkako postoji.
Socijalistička stranka koja je u prvom krugu bila trećeplasirana, međutim, povukla se iz utrke u obje ključne regije i pozvala je svoje pristaše da u drugom krugu podrže republikance Nicolasa Sarkozyja kako se FN tamo ne bi dokopao vlasti. Po izbornom zakonu, u drugom krugu regionalnih izbora sudjeluju sve liste koje su prešle 10 posto glasova.
FN je u prvom krugu pobijedila u ukupno šest regija, vladajuća Socijalistička stranka predsjednika države Francoisa Hollandea u prvom je krugu bila vodeća u samo dvije pokrajine, a Sarkozyjevi republikanci u četiri.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -