Nedjelja, 29 rujna, 2024

DONALD TUSK Jedina alternativa za BiH je Europska unija

Vrlo
“Želimo vam pomoći da vaši građani u punom kapacitetu što prije se priključe europskom putu. Tu smo da vam pružimo svu neophodnu pomoć u izazovima koji se nalaze pred vama kako biste nastavili sa što bržim priključenjem EU i kako biste prošlost ostavili iza sebe”, rekao je Tusk.
Europska unija će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu u naporima koje čini kako bi se što prije priključila europskoj obitelji, izjavio je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća nakon susreta s predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.
“Za BiH nema alternative, jedina alternativa je Europska unija”, naglasio je Tusk, prenosi Anadolu Agency.
On je istaknuo da se ove godine obilježava 20 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma te da su građani BiH previše živjeli u sjenci Daytona.
“Želimo vam pomoći da vaši građani u punom kapacitetu što prije se priključe europskom putu. Tu smo da vam pružimo svu neophodnu pomoć u izazovima koji se nalaze pred vama kako biste nastavili sa što bržim priključenjem EU i kako biste prošlost ostavili iza sebe”, rekao je Tusk.
On je odao počast žrtvama terorističkih aktivnosti u BiH u proteklom razdoblju i naglasio kako je terorizam globalni problem koji ne poznaje granice, a dokaz tome je da se, osim u Sarajevu, terorizam dogodio u Parizu, Ankari, Sinaju, Bamaku i drugim dijelovima svijeta.
Naglasio je kako je prevencija radikalizma i borba protiv terorizma aktivnost na kojoj svi zajednički moraju raditi. U tom kontekstu naglasio je kako je u proteklim danima posjetio regiju kako bi razgovarao, ne samo o pitanju problema terorizma nego i o drugom velikom problemu pred kojim se Europa nalazi, a to su migracije i veliki priliv izbjeglica.
“Postoji pogoršano stanje jer se u kolonama izbjeglica pokušavaju prokrijumčariti i oni koji žele stvarati probleme. Potreban nam je sveobuhvatan i koordiniran plan u regiji kako bismo na odgovarajući način odgovorili na pitanje rješavanja izbjegličke krize”, naglasio je europski dužnosnik.
U tom kontekstu, predsjednik Europskog vijeća najavio je summit EU i Turske po sličnom modelu nedavno održanog summita između EU i afričkih zemalja, a sve ciljem zaustavljanja priliva migranata u Europu i kvalitetnijeg nadzora njihovog dolaska.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je kako sigurnosni problemi u BiH ne smiju biti razlog za zaustavljanje zemlje na europskom putu.
“Mi ćemo nastaviti realizirati preuzete obveze iz reformske agende. U proteklih šest mjeseci radili smo intenzivno na reformama i naše opredjeljenje ostaje i jeste EU, ne radi EU nego radi dobrobiti naših žitelja i građana BiH. Stoga nas ništa ne smije, kako na unutarnjem tako ni na vanjskom planu poremetiti u realizaciji naših težnji i želja, a to je priključenje EU”, naglasio je Čović.
On je istaknuo kako je pitanje koje opterećuje odnose, ono koje se tiče najavljenog referenduma u RS, ali kako se ono treba rješavati unutar BiH.
- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Potpisan ugovor vrijedan 500.000 KM: U Ljubuškom se gradi prva Sigurna kuća u ŽZH

U Ljubuškom uskoro kreće izgradnja Sigurne kuće – skloništa za žrtve nasilja u obitelji i osobe koje uslijed životnih...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -