Nedjelja, 28 travnja, 2024

NAKON 15 GODINA SUĐENJA! Presuda Prliću i ostalima odgođena za 2019. godinu

Must Read


Sudac Carmel Agius prije mjesec dana imenovan je za predsjednika Suda u Haagu. Na toj poziciji naslijedio je Theodora Merona, ali to nije jedina dužnost koju je preuzeo u haaškom sudu. Naime, prema prošlotjednoj odluci, Agius je imenovan i za predsjednika Žalbenog vijeća u slučaju Prlić i ostali. To ne bi bio nikakav problem da žalbeni postupak ne traje već dvije godine, a trebao je biti završen sredinom 2017. godine. Sada je sve vraćeno na početak.
– Došli smo u poziciju da novi sudac, sada i predsjedavajući Žalbenog vijeća mora ući u predmet, što znači kako sve ide iz početka. Ako je presuda trebala biti 2017. godine, a Žalbeno vijeće već dvije godine radi u drugostupanjskom postupku, to znači kako presuda neće biti donešena do 2019. godine – rekli su za Prvi.tv sugovornici iz haaškog suda.
Sam sudac Agius najavio je prije nekoliko dana kako će slučajevi kao što su Hadžić, Stanišić i Župljanin, Karadžić i Šešelj biti riješeni u 2016. godini, a onda se ova pravosudna institucija posvećuje slučajevima Mladića i “šestorke”.
– Kad dođemo do te faze, svi naši napori nakon toga će biti usmjereni na zatvaranje Međunarodnog suda i okončanje prvostupanjskog postupka protiv Mladića i žalbenog postupka u predmetu Prlić i drugi, najvećem i najsloženijem žalbenom postupku pred Međunarodnim sudom u posljednjih nekoliko godina – izjavio je Agius.
Da će rad suda biti prolongiran dao je naslutiti Agius u svojoj izjavi gdje navodi kako je Vijeće sigurnosti odlučno da zatvori vrata ove institucije do kraja 2017. godine, ali kako to neće biti nimalo jednostavno.
Vijest o promjeni u Žalbenom vijeću i o odgodi konačne presude Prlić i ostali su primili izuzetno teško. Čitavo desetljeće im se sudi, a činjenica kako proces neće biti završen još četiri godine znači kako će Prlić, Praljak, Stojić, Čorić, Pušić i Petković isto toliko godina još biti u haaškom pritvoru.
– Ovdje imamo situaciju gdje se sucima ne žuri, a ovo što sada rade pokušat će raditi što duže jer nikada neće imati plaće, uvjete rada i ostale beneficije kakve imaju sada. Ovo je žalosna situacija. Čemu se ti ljudi više mogu nadati kada će im se suditi 15 godina – kažu nam na kraju naši sugovornici.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hrvati su na izborima mogli izabrati trojicu iz dijaspore neovisnih o Plenkoviću. Mogli su nadzirati Vladu RH. Nisu to učinili. Stiže već sve na...

Ovako govori hrvatski predsjednik o plinovodu i američkim ucjenama. Jednostavno je. Hrvatska je već trebala poslati poruku SAD-u da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -