Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Kubansko cjepivo protiv raka dostupno i pacijentima u BiH

Must Read


Pacijentima iz RS-a koji boluju od raka pluća bit će omogućeno liječenje kubanskim cjepivima “cimavaks EFG” koje su stigle u Srbiju. Rečeno je to Glasu Srpske u ministarstvu zdravlja Srbije.
Ova terapija dostupna je građanima Srbije već dva dana i njena primjena je, kako ističu u ministarstvu zdravlja Srbije, još u početnoj fazi.
– Kubansko cjepivo je besplatno za osiguranike zdravstvenog osiguranja u Srbiji i provodi se kao studija jer lijek još nije registriran, dok će detalji primjene te terapije za građane iz regije uskoro biti poznati – rekao je glasnogovornik ministarstva zdravlja Srbije Marko Pavlović.
Kako bi pacijenti mogli biti podvrgnuti terapijama ovim cjepivom, moraju imati adenokarcinom pluća, odnosno da su u četvrtom stadiju bolesti i moraju biti, kako ističe Pavlović, negativni na receptor epidermalnog čimbenika rasta i da imaju određenu količinu tog čimbenika u krvi.
– Terapiju je moguće primiti isključivo u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i ona neće biti besplatna za osiguranike zdravstvenih osiguranja drugih država – kazao je Pavlović koji nije precizirao koliko će ovo cjepivo koštati za pacijente iz RS-a.
Ravnatelj UKC RS Mirko Stanetić rekao je da su u borbi protiv raka pluća neophodna sva raspoloživa sredstva.
– Ako pacijenti iz RS-a budu upućivani u Srbiju na terapije kubanskim cjepivom, onda to moraju biti oni kod kojih je bolest uznapredovala i njih treba izabrati na osnovi preporuka liječnika – istaknuo je Stanetić za Glas Srpske./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACELJ: Jandroković odao počast žrtvama na najvećem stratištu bošnjačkog naroda. Osudio komunističke zločine vojske Franje Tuđmana vrhovnika hrvatske vojske pred kojim se 1945 povukla...

  Komemoracijom na zagrebačkom groblju Mirogoju u subotu je obilježena 78. godišnjica Bleiburga. Počast suradnicima Adolfa Hitlera i njihovim članovima...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -