Nedjelja, 5 svibnja, 2024

DW: Svađa se pretvara u ozbiljan sukob

Must Read

Na kriznom sastanku čelnika CDU-a, CSU-a i SPD-a nije postignut dogovor oko rješavanja izbjegličke krize. Ta tema ima sve opasniju političku dinamiku za centar moći u Berlinu, smatra Christoph Strack.

 
Konflikt je stigao do Ureda savezne kancelarke. I tamo ostao. Kancelarka i šefica CDU-a razgovarala je s predsjednicima drugih dviju stranaka koje čine vladajuću koaliciju – i u ključnim točkama nema dogovora. To se događa rijetko u berlinskom političkom „pogonu“. Izbjeglička kriza unijela je krizno raspoloženje u „veliku“ koaliciju. Svi se slažu da se – ne slažu. Puše sve neugodnijivjetar.
“Konstruktivan”, takav je bio sastanak čelnika CDU-a, CSU-a i SPD-a, koji se očekivao s napetošću, rekao je glasnogovornik savezne vlade Steffen Seibert nakon razgovora Angele Merkel, Sigmara Gabriela i Horsta Seehofera u nedjelju (1.11.) prijepodne. „Konstruktivno“, to je za početak suprotnost od „destruktivno“. U politici se tu riječ rado koristi kad se ne može „prodati“ nikakve konkretne rezultate.
“Otvoreno, konstruktivno i orijentirano pronalasku rješenja“, tako je glasila formulacija 12 sati ranije. U subotu navečer su se sastali Merkel i Seehofer, pet sati je trajala razmjena mišljenja. O sadržaju ništa nismo saznali. „Konstruktivno i orijentirano pronalasku rješenja“, to su riječi koje obično koristi Angela Merkel kad želi nešto reći i nekim razgovorima. Za nju politika znači odlučna orijentacija prema mogućnostima rješenja. To je temeljno shvaćanje, ali ne i sadržaj.
Ostaje napeto

Christoph StrackChristoph Strack

Ne, barem u jednom od ključnih točaka oko kojih se svađaju koalicijske stranke i dalje ostaje napeto. CSU i njezin zahtjev za „tranzitnim zonama“ izravno na njemačkim granicama, i SPD sa svojim „ne“ takvim „zonama“ i vlastitim prijedlogom o „centrima za ulazak u Njemačku“ u svim saveznim pokrajinama – ta dva koncepta nisu kompatibilna. Samo oko jedne sadržajne točke je Seibert bio konkretan i priznao je da pitanja nisu razjašnjena – oko teme „tranzitne zone“.
Merkel, Gabriel i Seehofer u četvrtak žele nastaviti diskutirati. Četiri dana nakon jučerašnjeg sastanka. Ali u ta četiri dana će biti nekoliko desetaka intervjua i javnih nastupa aktera koji se svađaju. I koji su otvoreno otkrili da u koaliciji postoji sukob. S novim ultimatumima i verbalnim zaoštravanjem.
A prije četvrtka je utorak – s redovitim sjednicama klubova zastupnika. Već je i na prošlim zasjedanjima zastupnika CDU-a i CSU-a bilo velikih kritika bavarskih kolega na račun kursa šefice vlade. Već odavno su neki zastupnici u svojim vlastitim „tranzitnim zonama“, kreću se u smjeru predizbornog modusa. Koalicijski partneri neće imati ubuduće često mogućnosti da tek tako odgode donošenje rješenja. Pred nama su uzbudljivi dani.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -