Utorak, 7 svibnja, 2024

Kako i gdje će glasovati hrvatski državljani u BiH?

Must Read

“Glasovanje za izbore za zastupnike u Hrvatski sabor održat će se u subotu 7. studenoga 2015. i u nedjelju 8. studenoga 2015. godine u Mostaru u osnovnoj školi fra Petra Bakule, a potvrde za glasovanje će se preuzimati u gimnaziji fra Grge Martića. Obećavam da neće biti velikih gužvi na glasovanju”, rekao je konzul gerant iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Dragan Matijević za RDV.

Veleposlanstvo RH je pozvalo sve hrvatske državljane koji žele glasovati na izbornim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača.

Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje:

– hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj,

– hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice.

Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, državljani koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birača.

– hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnim predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. Zahtjevi se podnose na jedan od sljedećih načina: osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte.

U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu/promjenu aktivne registracije te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta.

Podsjećamo birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste.

Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) jest u srijedu 28. listopada 2015. godine.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dostaviti na sljedeće adrese:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini
Ulica maršala Tita 28, 71000 Sarajevo
Faks.: +387 33 650 328; +387 33 472 434
E-pošta: croemb.sarajevo@mvep.hr; crocons.sarajevo@mvep.hr

Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Banja Luka
Milana Kranovića 1, Banja Luka
Faks: + 387 51 258 667; +387 51 259 301
E-pošta: gkrhbanja@mvep.hr

Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Mostar
Zagrebačka 8, 88000 Mostar
Faks: + 387 36 315 630
E-pošta: gkrhmo@mvep.hr

Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Tuzla
Kazan Mahala 1, 75000 Tuzla
Faks: + 387 35 306 607
E-pošta: gkrhtuzl@mvep.hr

“Pozivamo sve birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a imaju e-osobnu iskaznicu da provjere da li će se na dan izbora nalaziti na području diplomatsko-konzularnog predstavništva i države za koje im je u registru birača upisana bilješka o aktivnoj registraciji u inozemstvu. Podatke upisane u Registar birača mogu provjeriti na internetskoj stranici Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr”, stoji u pozivu, prenosi Bljesak.info

Izborna mjesta u Bosni i Hercegovini bit će otvorena 7. i 8. studenog 2015. godine u vremenu od 7:00 do 19:00 sati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske na sljedećim adresama:

– Sarajevo, Srednja ekonomska škola, Zmaja od Bosne 39;
– Banja Luka, Generalni konzulat RH, Milana Kranovića 1;
– Mostar, OŠ Petra Bakule, Ulica kralja Tomislava 9 (Izdavanje potvrda za glasovanje na dan održavanja izbora u Gimnaziji Fra Grge Martića, Ulica kralja Tomislava 9A, Mostar);
– Tuzla, Generalni konzulat RH, Kazan Mahala 1.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

IMAJU PODATKE DA ĆE GA FBI UHITITI? Hrvatska proširuje LNG terminal na Krk bez obzira što Murphey blokira projekt Južne interkonekcije

Američki veleposlanik u Sarajevu prilično je poljuljao ugled Amerike na ovim prostorima lobirajući za to da hrvatski plinski biznis...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -