Utorak, 30 travnja, 2024

MARTIN RAGUŽ, ZADNJI PREDSJEDNIK HRVATSKE SAMOUPRAVE: Mi živimo u Protektoratu gdje OHR donosi zakone i sudi 'neposlušnima'

Must Read


U velikoj dvorani Hrvatske katoličke misije u Berlinu pred mnoštvom okupljenih Hrvata nazočnima se prvi obratio gospodin Martin Raguž pozdravivši sve u ime predsjednika HNS-a gospodina Jelavića, a zatim i u ime HDZ-a BiH. Najprije je istaknuo da je 11. studenoga 2000. godine 600 zastupnika, odnosno 90 posto biračkoga tijela hrvatskoga naroda u BiH, dalo svoj glas HNS-u. “Hrvatski narodni sabor je danas relevantni čimbenik u političkom svijetu. HNS se više ne ignorira i svakoga dana su svjetski moćnici svjesniji uloge hrvatskoga naroda u rješavanju bosanskohercegovačke post-daytonske krize.
Nedavno smo boravili u SAD-u, a sada smo krenuli u Njemačku. Cilj nam je objasniti hrvatskome narodu iz BiH pravu istinu, jer smo svjesni medijske diktature i slabe informiranosti Hrvata o pravim uzrocima hrvatskih nedaća u BiH.
Glavni problem aktualne situacije svodi se na Daytonski sporazum iz prosinca 1995., po kome je BiH stvorena kao država tri naroda i dva entiteta. Pokušaji da se izvana umanji uloga hrvatskoga naroda, a da se Hrvati iznutra razjedine nisu uspjeli, pa tako danas imamo Hrvatski blok, HNS, koji zastupa 90 posto hrvatskoga pučanstva u BiH i stranke Alijanse iza kojih stoji 10 posto hrvatskoga naroda. Veliki inicijator današnje krize je politika visokoga predstavnika Petritscha, koji je sebi namijenio ulogu ‘velikoga  suca’.
Počelo je uskraćivanjem prava veta. Pravila prošlih izbora nametnuo je Robert Barry i oni su bili pogubni za hrvatski narod u BiH. Mi nismo mogli dalje trpjeti tu nepravdu, pa smo 11. studenoga u Novom Travniku osnovali Hrvatski narodni sabor BiH i postigli konsenzus hrvatskoga naroda od Posavine do Hercegovina, a samim time i jedinstvo istoga naroda. Hrvatski narod podržava pozicije Sabora, a mi kao Hrvatski blok djelujemo jedinstveno.
Smjenom predsjednika Jelavića pogaženo je naše osnovno pravo da nas predstavljaju naši najbolji ljudi i predstavnici.
Visoki predstavnik je isključio iz političkog života vođu hrvatskoga naroda koga je isti izabrao na regularnim izborima. Alijansa je formirana kao politički blok bošnjačkih stranaka, uz sudjelovanje ‘satelitskih hrvatskih stranka’ koje nisu dobile više od 3 posto glasova Hrvata.
Mi živimo u Protektoratu gdje gospodin Petritsch donosi zakone i sudi ‘neposlušnima’. Pogažena su sva prava hrvatskoga naroda, kako bi bosanskohercegovački Hrvati postali nacionalna manjina i izgubili status trećeg konstitutivnog naroda u BiH. Mi to ne prihvaćamo i nikada nećemo priznati takve odnose u BiH. U ožujku 2001. HNS je ponudio svoju viziju i mi se nadamo da će se vidjeti da je ovakva BiH neodrživa, i da se na taj način ne može doći do trajnog i stabilnog mira, a za ovu našu viziju potrebna nam je Vaša pomoć i potpora.” Nazočni su ovo izlaganje podržali velikim aplauzom. “Hrvatska nova vlast nas nije nimalo zaštitila, ali stoji činjenica da bez stabilnosti Hrvata u BiH neće biti stabilnosti u Hrvatskoj. Mi nećemo biti taoci dnevne hrvatske politike. Imamo veliku potporu katoličke crkve u BiH. Sva četiri biskupa su javno pozvala međunarodnu zajednicu, da zaustavi nepravdu koja vuče korijene iz Daytonskog sporazuma.”
Berlin 25. lipnja  2001

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PIRAMIDE KOJE SPAJAJU: Može li hiljaduvjekovna bosanska socdemokracija sekularizirati mladi muslimanski Egipat?

Predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s velikim imamom Al-Azhara Ahmed Mohamed El-Tayebom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -