Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Čović u Banja Luci: Nadogradnjom Daytona narušeni su odnosi suverenosti tri naroda

Must Read

Govoreći na međunarodnoj konferenciji u Banja Luci u povodu 20 godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je mirovni sporazum definirao mir u BiH, a da se nadogradnjama tražio lakši put u pronalaženju olakšica unutar same BiH.
Grubo smo se, kaže Čović, poigrali s Daytonom i narušili smo odnose suverenosti tri konstitutivna naroda i predstavnika manjina.
– Time smo nauštrb potrebe donošenja brzih odluka, ne znajući često radi čega ih donosimo, zanemarli jednakosti. Netko se grubo poigrao s hrvatskim narodom u prvih deset godina djelovanjem na ustave entiteta, kako bi se eliminirali mogućnosti blokada. Umjesto da se izmjenama pronađu rješenja i komprimisi, mi smo otišli u krivom pravcu i kao takva nadogradnja Daytona se nije smjela dogoditi. Uvjeren sam da je time napravljena šteta BiH – smatra Čović.
I danas, dodao je on, političari u BiH pričaju o istim problemima kao i prije 20 godina. Nadogradnjama Daytona smo vidno narušili osnovnu ideje Daytona. Moramo se, dodao je on, vratiti izvornom Daytonu.
– Napravili smno mnogo grešaka s kojima moramo raščistiti da bi nastavili putem kojim smo krenuli – rekao je Čović./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Što bi se dogodilo Njemačkoj kad bi izašla iz EU? Objavljena studija

Njemačka bi pretrpjela ozbiljnu gospodarsku štetu kada bi izašla iz Europske unije, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW)...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -