Published On: Sub, ruj 19th, 2015

MILANOVIĆ: 'Nije bilo dogovora s Mađarskom, natjerali smo ih da prime izbjeglice'

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u subotu u Belom Manastiru kako se problem izbjeglica mora riješiti u Grčkoj i Turskoj, o čemu će, rekao je, ozbiljno govoriti na sjednici Europskog vijeća i o čemu je u petak razgovarao s njemačkom kancelarkom

Milanović je rekao kako je o tome jučer razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te kako je to moguće spriječiti obalnom stražom, ali da to Grčka namjerno ne radi. Dok se to ne zaustavi, ova gorka rijeka nesretnih ljudi neće prestati i na to moramo biti spremni, ako problem ne riješimo tamo gdje je nastao, poručio je premijer Milanović, koji je novinarima izjavu dao nakon što je u pratnji ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića obišao izbjeglički prihvatni centar u bivšoj vojarni u Belom Manastiru. Dodao je kako preko Grčke i Turske dolazi 70 do 80 posto svih migranata.
Neshvatljivo je ponašanje Mađarske jer nitko od izbjeglica ne želi ostati u Mađarskoj, rekao je i ocijenio kako se granica može potpuno zatvoriti samo brutalnom silom, čak i kad bi to bilo moguće po hrvatskom Ustavu i zakonu – “a nije, to znači ubijanje”, rekao je. Izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović možete pročitati ovdje.
Nije bilo dogovora s Mađarima, natjerali smo ih da propuste izbjeglice

Na novinarski upit je li dogovor o jučerašnjem prijevozu izbjeglica u Mađarsku i njihovom daljnjem transportu mađarskim autobusima postignut na najvišoj državnoj razini Milanović je odgovorio “Ne, natjerali smo ih”, a na upit da pojasni kako, kazao je “tako što smo ljude poslali gore”. Dodao je kako je sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom o problemu izbjeglica razgovarao nekoliko puta, ali ne i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.
Ocijenio je kako sustav tretmana azilanata, po tzv. Dublinskim pravilima, u ovakvim potpuno izmijenjenim okolnostima više nitko nije u stanju primjenjivati, pa da stoga treba djelovati preventivno, na izvoru problema. Ne treba vjerovati onima koji šire histeriju i žele politički profitirati Milanović je ustvrdio kako nadležni stožeri, koji su radili na prihvatu izbjeglica, posao odradili puno bolje nego u nekim drugim državama, ali da po Hrvatskoj “imamo nekoliko stožera za histeriju”, koje ne treba slušati. “Ne treba vjerovati huškačima, onima koji šire histeriju, i koji na tome žele politički profitirati. To je nešto najružnije što sam u Hrvatskoj vidio od rata”, kazao je premijer Milanović.
Ocijenio je kako je u pitanju “humanitarna kriza, ali ne i katastrofa” te ponovio kako je potpuno zatvaranje granice, bez žičane ograde, kao što su napravili Mađari, “moguće samo tako da vojska ode na granicu i puca po ljudima”.
“To neki priželjkuju. Taj način fizički postoji, ali pravno je nemoguć. Trebalo bi proglasiti ratno stanje, ili neposrednu ugroženost, i to bi Vlada trebala predložiti Saboru. Molim Vas da ovo ne vadite iz konteksta, jer ovo govorim da još jednom pojasnim koliko su to sulude ideje”, poručio je premijer Milanović.
Ponovio je kako Hrvatska “neće biti europski izbjeglički centar”, iako bi to nekome na sjeveru odgovaralo, ne samo zbog naših kapaciteta, već i zato što bi bi se izbjeglice vjerovatno pobunile, pa je jedini način da ih se civilizirano propusti.
Na upit hoće li prihvatni centri u Čepinu i Belom Manastiru ostati u funkciji Milanović je odgovorio: “za svaki slučaj, jer može doći tisuću ili deset tisuća ljudi, a ne mora doći nitko”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare