Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Redžep Arifi, policajac o kome bruji cijeli svijet

Must Read

BEOGRAD – Policajac čija je fotografija sa sirijskim dječakom u “očinskom” zagrljaju izazvala val emocija na društvenim mrežama zove se Redžep Arifi, iz Preševa, i već mjesec dana je angažiran u Miratovcu, gdje se dočekuju izbjeglice koje u Srbiju stižu preko Grčke i Makedonije.
Dirljivu fotografiju Arifija je najprije sinoć na Twitteru objavila novinarka Bi-Bi-Sija Menvin Rana, uz prateći tekst:
“Sirijci su puni hvale o srpskoj policiji. Kažu da su srpski policajci dobri i da su prvi koji se prema njima ne ponašaju kao da su životinje”.

Arifi je policajac Policijske uprave u Preševu, od 2002. godine.
Njegov rođak Valjon Arifi rekao je Tanjugu da Redžep uopće nije bio svjestan da njegove slike gleda cio svijet na društvenim mrežama sve dok nije otišao u svoju stanicu, gdje ga je o tome obavjestio jedan od kolega.
Njegova fotografija se inače munjevito raširila na Facebooku i Twitteru, a nekoliko sati kasnije je Rana, novinarka Radija 4 BBC-a, na istoj društvenoj mreži postavila još nekoliko fotografija Arifija.
“Za sve one koje je oduševila slika srpskog policajca kako se igra s bebom iz Sirije, evo dodatnih fotografija”, napisala je ona pored slika.

Redžep je izgubio oca, u prometnoj nesreći, kada je imao samo šest mjeseci.Nije oženjen, nema djece i ima 34 godine.
Valjon Arifi kaže da je Redžepa sreo nakon što je saznao da je popularan, ali da on nije želio govoriti o tome.
“Samo je kratko rekao da je to ljudski čin i obveza svakog humanog čovjeka”, kaže Valjon, koji također svakodnevno provodi vrijeme s izbjeglicama u Miratovcu.
U tom djelu gdje su nastale slike u selu Miratovac autobusi UNHCR-a svakodnevno preuzimaju veliki broj izbjeglica, a policajac Arifi je sa svojim kolegama tu kako bi se održao javni red i mir, ali i da ih zaštiti.
Nalog novinarke BBC-ja na Twitteru je pun priča o teškom putovanju izbjeglica, od navoda izbjeglica da ih tuče policija u Grčkoj do opisa cjelonoćnih vožnji autobusom i slika improviziranog kampa u centru Beograda.
Nakon mnogobrojnih nedavnih medijskih izvještaja o brutalnosti policije i okrutnog ophođenja prema izbjeglicama u nekim europskim zemljama, korisnici interneta u Srbiji i drugdje iznose pohvalne komentare o fotografijama na kojima srpski policajac nježno drži u naručju malog sirijskog dječaka koji se smiješi.
Te je fotografije podijelilo više od 700 korisnika Twittera, a više od 900 ih je označilo kao omiljene.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -