GENDER BALANCE: Igra o rodnoj ravnopravnosti u parlamentima

Developeri/ke britanske neprofitne organizacije mySociety predstavili su igruGender Balance u kojoj igrači/ce sudjeluju u prikupljanju podataka o rodnoj zastupljenosti u svim parlamentima u svijetu.

Na ideju su potaknuti/e zbog činjenice da ne postoje konkretni podaci o rodnoj zastupljnosti u 180 svjetskih parlamenata, a i oni koji postoje nisu ažurirani ili se koriste u interne svrhe.

Osim što je zabavna, igra pomaže pri prikupljanju podataka za istraživače/ice, voditelje/ice kampanji, političare/ke i sociologe/inje. Kako podaci budu pristizali postajat će dostupni i u otvorenom formatu te dostupni svima kako bi pomogli odgovoriti na pitanja poput:
– Koja država ima najveći postotak žena u parlamentu?
– Glasaju li žene drukčije o pitanjima obrane, ekologije ili rodiljnih prava?
– Kada su žene u pojedinim državama došle na položaje vlasti i je li njihova prisutnost promijenila politiku vođenja države?
Temeljni podaci na kojima je igra stvorena dolaze iz baze podataka EveryPolitician, drugog projekta organizacije mySociety koji prikuplja informacije o svim političarima/kama u svijetu.
Osim što prikazuje podatke o rodnoj zastupljenosti u svakoj zemlji, Gender Balance pokazuje što se može učiniti sa svima dostupnim podacima iz baze EveryPolitician. Podaci su besplatni za sve koji žele raditi ovakve alate i jednostavno se koriste.

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments