Nedjelja, 5 svibnja, 2024

PENDEŠ: HVO ima velike zasluge u Oluji i završetku rata

Must Read

Prvi put nakon petnaest godina postrojbe Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) bit će na svečanosti povodom Oluje koja se danas održava vojnim mimohodom u Zagrebu. Poziv su dobili predstavnici zbornih područja i brigada HVO-a. U Zagrebu će biti i ministrica obrane Marina Pendeš.
– Oružane snage BiH nisu dobile poziv, ali je poziv upućen ministrici obrane i načelniku Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (general-pukovnik Anto Jeleč) kao gostima na sudjelovanje na toj svečanosti mimohoda u Zagrebu. Jedan poziv upućen je od ministra obrane, a ja sam dobila poziv koji su potpisali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, kaže u intervjuu za Večernji list ministrica Pendeš.
Dodala je kako će ona je Jeleč zajedno ići na mimohod. Prema njenim riječima, ne zna na koji su način upućeni pozivi dužnosnicima HVO-a, ali su od Ministarstva obrane zatražene zastave iz rata.
– Ako je to već tako, pretpostavljam da je sve koordinirano s udrugama iz Domovinskog rata i našim Odborom za branitelje Hrvatskog narodnog sabora, kaže Pendeš.
Komentirajući ulogu HVO-a u tim zajedničkim operacijama koje su se odvijale na koncu rata za vrijeme Oluje, kao i onim vojnim operacijama prije i poslije ove najveće pobjede iz Domovinskog rata, ona smatra legitimnom takvu operaciju u kojoj se stoljetni hrvatski prostor trebao osloboditi kako bi se prognanici vratili domovima, a država pod svoj suverenitet vratila svaki pedalj teritorija.
– Postrojbe HVO-a su, zajedno s HV-om, jako pomogle u oslobađanju toga dijela Hrvatske. Ali, treba imati na umu da su Hrvatske snage u koordinaciji s Armijom BiH u sjeverozapadnom dijelu BiH imale značajan doprinos u oslobađanju i zaustavljanju stradanja ljudi, te time dale doprinos uspostavi mira na ovim našim područjima, pojašnjava Pendeš.
Na upit kako komentira zahtjeve bivših branitelja HVO-a koji traže jednaka prava kao i kolege iz HV-a i MUP-a za sudjelovanje u oslobađanju Hrvatske, kaže da to smatra legitimnim zahtjevom.
– U dva sam mandata obavljala dužnost predsjednice za branitelje Hrvatskog narodnog sabora i uspostavili smo određene kontakte s ministrom branitelja i ministrom obrane u RH. Naravno, smatrali smo da treba doći do izmjene zakona koji uređuje ta prava jer je značajan doprinos u obrani i oslobađanju Hrvatske dao HVO. Kao i središnja Bosna iz koje ja dolazim. Moram kazati kako je to vezivanje snaga doprinijelo da se rat što prije okonča. U tome smislu smatram da svaki pripadnik HVO-a, ovisno o ulozi i dužini angažiranja, treba biti prepoznat u tom zakonu, istaknula je ministrica Marina Pendeš.
Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -