Published On: Sri, kol 5th, 2015

Islamska država prijeti da će smaknuti otetog Hrvata u idućih 48 sati

Militanti prijete da će u sljedećih 48 sati ubiti Tomislava Salopeka (31) iz Vrpolja koji je otet u Egiptu dok je išao na posao u jednu francusku kompaniju.
 
Na objavljenoj video snimci zatočenik se predstavio kao 30-godišnji Tomislav Salopek, rekao je da su ga militanti ISIS-a zarobili 22. srpnja. Pripadnici Islamske države u zamjenu za njegov život traže od Egipta da pusti zatvorene muslimanke na slobodu. Navodno su te muslimanke u zatvoru u Egiptu.

‘Vojnici Islamske države će me ubiti’

Telegram je došao u posjed snimke Islamske države na kojoj je zarobljeni Salopek. U nastavku možete pročitati transkript govora kojeg je pročitao zatočeni Salopek.
“Ja sam Tomislav Salopek, imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske. Oženjen sam s Natašom, imam dvoje djece. Radim za francusku tvrtku CGG (Compagnie Générale de Géophysique). Vojnici Islamske države su me zarobili u srijedu 22. lipnja. Spremni su razmijeniti mene za muslimanke koje su zatočene u egipatskim zatvorima. Dogovor mora biti postignut u sljedećih 48 sati. U suprotnom, vojnici Islamske države će me ubiti.”
Salopeka su navodno oteli pripadnici sinajske podružnice zloglasne Islamske države, koja je na tom polutoku aktivna od svrgavanja Muslimanskog bratstva s vlasti u Egiptu.

Otet greškom?

Podsjećamo, T. S. (1984.) je otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru, priopćilo je ministarstvo.
Kako je Telegram tada pisao, riječ je o oženjenom Zagrepčaninu, koji je za dva dana trebao doći kući. Otmica se dogodila na cesti na kojoj se nikada nije dogodio nikakav incident. Pretpostavlja se da je Hrvat otet greškom jer su otmičari možda mislili kako je riječ o francuskom državljaninu.
Mladi Hrvat otet je dok se vozio u bazu tvrtke pored Kaira. Neslužbeno je riječ o francuskoj tvrtki Compagnie Générale de Géophysique. Na njegovom profilu na LinkedInu navedeno je da je u toj tvrtki radio kao topograf.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare