Srijeda, 26 lipnja, 2024

IVANIĆ: Iza kamera u Beogradu se zbio najveći događaj, Izetbegović i Vučić su se iskreno…

Must Read

”Najznačajniji dio beogradske priče Predsjedništva BiH zbivao se daleko od kamera i novinara: bio je to vrlo iskren i konstruktivan razgovor Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića o događaju u Potočarima”, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

Iako Ivanić ne želi govoriti o detaljima, kaže da je za njega – koji se dugo bavi politikom – to bio možda i najveći događaj, jer otvara prostor, još ne i jamstvo, da bi zaista moglo, ako se nastavi ovako, doći do istinskog pomirenja, posebno Srba i Bošnjaka.

”U Beogradu je bilo izuzetno ugodno. To je zaista bio jedan iskren i topao doček, ne samo što je bilo vruće, ali je stvarno bio topao doček, u kome se Beograd vrlo jasno htio pokazati, potruditi da bude dobar domaćin. Pretpostavljam da su tu dva razloga – da se pokrije taj jedan negativan imidž u odnosima poslije događaja u Potočarima, a na neki način pretpostavljam da ima tu i želje da se malo pokaže i drugačija slika u odnosu na same one događaje u smislu organizacije, dočeka. I Beograd je stvarno izuzetan domaćin, gospodin Vučić posebno. Ja ne bih uopće davao značaja povremenim komentarima tipa zašto je Predsjedništvo išlo na poziv premijera i sličnim stvarima”, rekao je Ivanić i dodao kako smatra da je bilo izuzetno važno da je do te posjete došlo.

Ivanić kaže kako se u službenom dijelu razgovora govorilo o potrebi čvršće suradnje namjenske industrije, o potrebi da se zajednički pokušaju ”izgurati neki infrastrukturni projekti”…

”Beograd je izuzetno zainteresiran, o razvoju turizma. Mislim da je interes BiH da se rekonstruira pruga Sarajevo – Tuzla – Zvornik – Beograd koja bi ispunjavala standarde, o čemu smo također razgovarali. I bilo je zaista istinskog dogovora o potrebi suradnje u oblasti energetike, uvezivanje energetskih sustava Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u tom trokutu. Kad je riječ o turizmu, i Bosna i Hercegovina i Srbija imaju značajan uspon u broju turista jer očito da svijet traži nove destinacije, da su se umorili od standardnog turizma, i mi – jedni i drugi – u tom imamo sasvim solidnu šansu. Čak smo dogovorili i da radne grupe pregledaju vizne režime prema trećim zemljama i da pokušaju usuglasiti da imamo jednake sustave prema trećim zemljama”, rekao je Ivanić.

Istaknuo je kako je dogovoreno da se poslije zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Srbije, koja će biti već u rujnu, ide u konkretizaciju tih poslova.

Kada je u pitanju Vučićev odnos prema njemu i Miloradu Dodiku, Ivanić kaže da je Vučić vrlo jasno rekao da on nema namjeru da se petlja u unutarnje odnose u RS-u, i da on to i ne radi.

bljesak l Fena

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

KOLONIJA: Još uvijek nema osude Murpheyevih zahtjeva niti od strane Predsjedništva BIH niti od strane Konakovića. Je li vrijeme da ih se natjera na...

Dana 15. juna 2024. godine, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, iznio je kontroverzan zahtjev...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -