Srijeda, 26 lipnja, 2024

ČOVIĆ: BiH može imati sjajnu budućnost kao federalizirana država

Must Read

Proces usklađivanja ustroja BiH i njenog zakonskog okvira (prvenstveno izbornog zakona) s međunarodnim, ali i domaćim vrijednostima i standardima zapravo je suština procesa federalizacije Bosne i Hercegovine, piše Dragan Čović u kolumni za Nezavisne novine.

 

Ove godine obilježavamo 20 godina potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u kojem je sadržan i Ustav kojim je Bosna i Hercegovina dobila dugo željeni mir i novi model organizacije prema formuli “dva entiteta za tri konstitutivna naroda”.

Ustanovljena je struktura koja je osigurala mir kao dobro polazište za daljnju izgradnju sustava u kojem će svi biti zadovoljni. Naravno, tu prvenstveno mislim na državu bez majorizacije bilo kojeg naroda na bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine.

 

_______piše: Dragan Čović, Nezavisne novine

Imajući u vidu okolnosti nastanka, daytonski ustroj nije mogao ponuditi cjelovite mehanizme zaštite prava naroda, odnosno svih građana u Bosni i Hercegovini. Najveća odgovornost za unapređenje postojećeg ustroja i danas, kao i tada, leži na političkim elitama. Držim da je to moguće postići isključivo oslanjajući se na ustavnu kategoriju konstitutivnosti naroda koja zauzima središnje mjesto u ustavno-pravnoj tradiciji Bosne i Hercegovine, a potom i odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima i važećim presudama Europskog suda za ljudska prava, koje čekaju izvršenje od strane Bosne i Hercegovine.

Proces usklađivanja ustroja BiH i njenog zakonskog okvira (prvenstveno izbornog zakona) s međunarodnim, ali i domaćim vrijednostima i standardima zapravo je suština procesa federalizacije Bosne i Hercegovine. Pozitivne promjene u tom pravcu mogu pokrenuti vrlo konkretne i odmjerene intervencije na sustav. Za početak izmjene već spomenutog izbornog zakona u cilju zaštite načela legitimiteta predstavljanja i osiguranja pasivnog biračkog prava svim građanima mogu biti prvi konkretan korak u procesu federalizacije.

Međutim, osobito je važno početi razmišljati i djelovati na taj način što prije jer Bosna i Hercegovina već predugo funkcionira kao država koju prožima visok stupanj nepovjerenja, koje se uvelike prenosi i na institucije sustava. Upravo kroz nekoliko manjih ali značajnih intervencija na sustav mogla bi se unaprijediti klima povjerenja i time stvoriti pretpostavke za trajnu demokratsku stabilizaciju Bosne i Hercegovine. U tom smislu ključna ambicija procesa federalizacije je ništa drugo do stvaranje stabilne i održive države u kojoj se sva pitanja rješavaju zajedničkom suradnjom, dijalogom i unutar institucija sustava.

Kada već govorimo o federalizaciji valja naglasiti da to nije proces koji je svrha samome sebi i njegov krajnji cilj ne mora nužno biti neki određen model uređenja, već društveno-političko ozračje, mogli bismo kazati širih razvojnih procesa utemeljenih na uzajamnom priznanju i ravnopravnosti svih građana i konstitutivnih naroda. Naravno da to zahtijeva predan i kontinuiran rad na konsolidaciji političkog sustava koji će uvjerljivo štititi sva kolektivna i individualna prava, a na temeljima kompromisa, međusobnog uvažavanja i dijaloga.

Uvjeren sam da bi niz manjih dogovora i reformskih koraka, uz stabilizaciju gospodarskih i socijalnih prilika, značajno osnažili političku kulturu u Bosni i Hercegovini, što je možda i najveći izazov budući da se kulturu može mijenjati samo dugoročnim i sustavnim djelovanjem. U tom duhu od najveće je važnosti unaprijediti razinu političke komunikacije u Bosni i Hercegovini kao pretpostavke njene socijalne, gospodarske i političke stabilizacije.

U takvom jednom ambijentu izgledno je i prihvaćanje ideje federalizacije Bosne i Hercegovine kao demokratskog procesa koji promovira kulturu u kojoj je, primjerice, neprihvatljivo da jedan narod drugome bira političke predstavnike jer to vrlo jasno nalaže svijest o štetnosti i pogubnosti takvog djelovanja po unutarnje odnose i perspektive države. Smatram nužnim ovdje istaknuti i da je osobito nemoralno na taj način zlorabiti malobrojnost Hrvata i činjenicu da je u postocima daleko najviše hrvatskog naroda raseljeno diljem svijeta nakon Domovinskog rata. Sve to nalaže nužnost zakonskih rješenja koja štite politička prava i izbornu volju svakog od konstitutivnih naroda, kao i nacionalno neopredijeljenih glasača.

Jasno je, međutim, da sadašnjim stanjem ne možemo biti zadovoljni jer se svakodnevno susrećemo s otvorenim osporavanjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i njegovih temeljnih načela. Potvrda tomu su i pojedini prijedlozi ustroja BiH koji potpuno izlaze izvan ustavnih okvira, a u nastojanju da se nametnu loša rješenja često se ne biraju sredstva. Tako se, primjerice, u tu svrhu zlouporabilo presudu “Sejdić i Finci”, manipuliralo građanskim identitetom uoči popisa stanovništva, isticala malobrojnost Hrvata s očitom tendencijom osporavanja njihovog statusa konstitutivnog i ravnopravnog naroda i slično. Iskustva govore da takve i slične prakse koje izravno osporavaju koncept konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda narušavaju stabilnost ustavnog poretka i kao takve su izrazito štetne.

Imajući u vidu sve rečeno, federalizacija Bosne i Hercegovine se nameće kao ključ njene održivosti. Međutim, njena je temeljna pretpostavka bezrezervno prihvaćanje konstitutivnosti kao državotvornog načela koje u značajnoj mjeri legitimira federalnu organizaciju zemlje i predstavlja uporište za afirmaciju kolektivne i individualne ravnopravnosti. S druge strane, politike koje negiraju ravnopravnost naroda ne samo da su neustavne, već su protivne interesima i Bošnjaka i Srba i Hrvata i ostalih građana ove zemlje jer izravno ugrožavaju vladavinu prava. Stoga jasno treba kazati da je priznavanje i uvažavanje konstitutivnosti nešto što nam može biti temelj i putokaz za dalji razvoj demokracije u Bosni i Hercegovini i njenog političkog sustava.

Nezavisne.com

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Gemini je od sada dostupan unutar Gmaila

Google je još u veljači najavio integraciju AI asistenta Geminija u sve svoje glavne alate, uključujući Docs, Sheets, Slides,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -