Petak, 3 svibnja, 2024

POSUŠJE/MOSTAR: Otkriva se bista jednoj ljudskoj gromadi – velikom fra Petru Bakuli

Must Read

Batin kraj Posušja – rodno mjesto fra Petra Bakule, bit će u ponedjeljak 29. lipnja 2015. godine u 19.00 sati mjesto otkrivanja njegove biste. Bista će biti otkrivena u dvorištu Osnovne škole u Batinu, a ovaj događaj popratit će i gotovo svi mediji u BIH. Zašto? Zato što okviri djelovanja fra Petra Bakule daleko nadilaze njegovo rodno Posušje ali i samu Hercegovinu.

Fra Petar Bakula rođen je 1816.godine i u svojih 57 godina života dao je neprocjenjiv doprinos književnosti, izgradnji institucija, te ga se smatra jednom od najzaslužnijih osoba za opstanak kršćanstva na ovim prostorima.

Godine u kojima je djelovao spadaju u mračno doba turske vladavine, u kojima se zvjerskim mučenjima i enormnim porezima prisiljavalo kršćansko stanovništvo da prijeđe na Islam.

Danas je neshvatljivo i izgleda nemoguće, da je malobrojni puk vođen nekolicinom fratara opstao čitavo to vrijeme, izgradio crkve i samostane a umijesnim diplomatskim vještinama čak od sultana u Istambulu u godinama kasnog otomanskog režima, uspio izlobirati i neka sredstva.

U tome je u Hercegovini svakako najzaslužniji fra Petar Bakula.

Osnovnu naobrazbu stekao u franjevačkom samostanu u Kreševu a za svećenika je zaređen 1839. Više je nauke završio u Italiji, gdje je obnašao dužnost profesora filozofije i bogoslovije. Po Europi je skupljao pomoć za prosvjetno i vjersko uzdizanje Hercegovine, namicao sredstva za dogradnju škola te izgradnju franjevačke crkve u Mostaru, samostana na Humcu i završetak radova u Š. Brijegu.

Pokretač je i nositelj mnogih pothvata u Provinciji i Apostolskom vikarijatu u Hercegovini. Istaknuo se kao odgojitelj, profesor, župnik, gvardijan, vrsni pravnik (uspješno je u Rimu riješio pravno uređenje hercegovačke franjevačke zajednice), graditelj, sudac, liječnik, ljekarnik i nadzornik katoličkih škola.

Za zasluge dobio počasni naziv »bivšeg kustoda«. Djela je pisao na talijanskom, hrvatskom i latinskom, a po književnim oblicima svrstavaju se u pjesme, sonete, ode, himne, religiozno-povijesne epove, filozofiju, polemiku, prijevode.

Malo je kulturnih djelatnika u 19. stoljeću koji su iza sebe ostavili toliko raznovrstan opus kao što je to učinio fra Petar Bakula.

S pravom ga se smatra najobrazovanijim franjevcem tog doba na cijelom Balkanu. Od Rima, Bečkog dvora i Istambula (tada Carigradu), pa do pisma Napoleonu, svugdje se proteže ista misao: opstanak i uzdizanje kršćanskog puka u Hercegovini, što mu je na kraju i uspjelo.

Fra Petar Bakula je umro u Mostaru 1873. godine, prema zapisima svjedoka u posljednje dane povučen u mir razmišljajući samo o Bogu.

Inače prije rata, Grad Mostar planirao je usred Posušja, u znak zahvalnosti za Bakulin rad i doprinos u tom gradu, podići veliki spomenik u samom Posušju. No ratna događanja odgodila su taj naum.

poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -