Nedjelja, 28 travnja, 2024

Proslava Velike Gospe u Širokom, Međugorju, Posušju, Komušini, Sinju…

Must Read

Katolici iz BiH proslavljaju dan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, praznik Velike Gospe. Ovaj blagdan, koji se u Širokom Brijegu slavi od 1846. godine, zaštitnik je Širokobriješke Općine i marjanskog svetišta u ovom gradu.

Tisuće vjernika, kako iz BiH tako i drugih zemalja, danas je posjetilo ovo svetište, pomolilo se za svoje i zdravlje najbližih.

Blagadan Velike Gospe proslavlja se danas i u Međugorju, Posušju, Komušini, Uskoplju i drugim mjestima u BiH.

Blagdan Velike Gospe, svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije, tradicionalno se slavi u hrvatskim marijanskim svetištima – Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Ilači, Splitu i na riječkom Trsatu. Diljem zemlje deseci tisuća vjernika još su sinoć krenuli prema marijanskim svetištima.

Svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo posebno se slavi u Sinju,  najvećemu marijanskom svetištu na jugu Hrvatske. Nakon procesije u kojoj se ulicama grada nosi slika Gospe okrunjene zlatnom krunom, svečanu svetu misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Poručio kako vjeruje u novu humanost gdje zbroj glasova i ruku neće zamjenjivati glas savjesti te u etičnu znanost i medicinu jer, poručio je nije etično sve što je tehnički moguće. Ne zahvaća li nas, naš dom i našu domovinu neprimjetno mentalitet koji svodi sve na mišljenja da ništa nije važno i da je sve isto i relativno, zapitao je Barišić i poručio kako ne može samo mišljenje koje ne obvezuje biti temelj zajedništva mira, odgovornosti, poštenja i etičnosti.

Nitko djetetu ne smije oduzeti život, a najmanje njegova majka, rekao je. Dijete nije tumor koji ugrožava, nego novi ljudski život koji donosi radost i ima sva prava – Božja i ljudska. S druge strane, razumljiva je želja za potomstvom, potrebno je liječiti neplodnost, ali uvijek uz poštovanje etičnosti. Nije sve etički dopušteno što je tehnički moguće, naglasio je.( R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Iranski dronovi kamikaze najopasniji su na svijetu?

Islamska revolucionarna garda (IRGC) uvela je u nedjelju novu vrstu drona kamikaza. Prema novinskoj agenciji Tasnim povezanoj s IRGC-om,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -