Petak, 18 listopada, 2024

Najveća etnička skupina bez države – je li stiglo vrijeme Kurda?

Vrlo

Kad je takozvana Islamska država zapanjujućom brzinom počela osvajati dijelove Sirije i Iraka, jedina snaga koja joj se uspjela suprotstaviti bili su – Kurdi. Svijet je upoznao iračke pešmerge i njihove sirijske sunarodnjake koji su grčevito branili grad Kobane. Taj narod, koji broji možda i 35 milijuna pripadnika, uglavnom muslimanske vjere, najveća je etnička skupina na svijetu bez vlasite države. Je li napokon stiglo njihovo vrijeme?

Djevojke i žene čine čak trećinu kurdskih snaga u Siriji. Njihovi konzervativni očevi možda im mogu odrediti za koga će se udati ili kakvu će odjeću nositi. No ne mogu ih spriječiti da uzmu oružje u ruke i suprotstave se takozvanoj Islamskoj državi.

A taj san o neovisnoj državi prenosi se s generacije na generaciju Kurda. Prilika se ukazala nakon završetka Prvog svjetskog rata, ali u podjeli karata između pobjedničkih sila ostali su praznih ruku.

Kasnije u Siriji i Iraku oduzimali su im zemlju i davali je Arapima, Sadam Hussein bacao je na njih bojne otrove. U Turskoj su im zabranjivali imena i običaje, nazivali ih „planinskim Turcima”.

Nakon što je u 80-ima poveo oružanu pobunu u kojoj je poginulo 40.000 ljudi, kurdski vođa Abdullah Ocalan postao je turski neprijatelj broj 1, a Radnička stranka Kurdistana završila na europskom i američkom popisu terorističkih organizacija.

Kurdi su shvatili da na području Turske ne mogu dobiti državu, ali u Siriji, a posebice Iraku, situacija je znatno drukčija.

Bogat naftom i plinom, Kurdistan postaje najprosperitetniji dio Iraka. U glavni grad Erbil slijevaju se milijarde dolara stranih ulagača, prenosi HRT.

Takozvana Islamska država nanijela je Kurdima mnogo zla, ali istodobno razotkrila brojne slabosti sirijskog i iračkog režima. I paradoksalno, približila Kurde ostvarenju njihova dugogodišnjeg sna.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Jurčić o Mamiću: Zašto nikad ne dam govoriti loše o njemu

Hrvatski stručnjak Kruno Jurčić, trenutno trener egipatskog Pyramidsa, otvoreno je govorio o svom radu u Dinamu i odnosu sa...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -