Petak, 18 listopada, 2024

NOVALIĆ: Ne dobijemo li 200 milijuna KM od MMF-a bit ćemo u velikim problemima

Vrlo

Institucijama BiH prethode programske i ekonomske reforme bazirane na strateškim dokumentima u BiH, izjavio je danas Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nakon sastanka s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke na Jahorini.

Zvizdić je, kako pišu “Nezavisne novine” rekao da je na sastanku bilo riječi o kvalitetnom i dobro strukturiranom ekonomskom dijalogu i definiranju reformi šest oblasti koje tretira Sporazum o radu i zapošljavanju, koji bi sve razine vlasti trebale realizirati u realnom i sinkronizovanom razdoblju. Istakao je da se radi o kratkoročnim mjerama koje bi trebalo biti donesene u razdoblju od tri do šest mjeseci, te o dugoročnim mjerama koje trebaju biti realizirane u razdoblju od devet mjeseci do godinu dana. Ističe da su prioriteti reforma javne uprave, poreskog sustava, financijska stabilizacija, poboljšanje poslovnog ambijenta i infrastrukture, te borba protiv korupcije, terorizma i organiziranog kriminala.

“Ovdje je fokus na ekonomiji, vladavini prava i svih pratećih elemenata koji su vezani za europske integracije”, rekao je Zvizdić.

Upitan prijeti li BiH financijski kolaps ukoliko ne dobije sredstva od međunarodnih financijskih institucija, Zvizdić je ocijenio da BiH takav scenarij ipak ne očekuje.

“To je prejaka konstatacija. Situacija u proračunima nije sjajna i ono što su svi prisutni ministri financija kazali jeste da nam je potrebna tranša MMF-a, ali paralelno s tim moramo jačati našu poresku osnovicu, ekonomiju i biti sposobni sami financirati neophodne potrebe koje imamo u svim proračunima na svim razinama u BiH”, objasnio je Zvizdić.

Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH, očekuje da u narednih nekoliko dana bude poznat stav MMF-a.

“Vjerujem da će onda uslijediti pismo namjere i da će se znati koje obveze BiH treba ispuniti da bi dobila nova sredstva od MMF-a”, rekao je.

Željka Cvijanović, premijerka RS, kazala je, kako prenose Nezavisne novine, nakon sastanka s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, šefom Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunarom Wigemarkom i predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, EBRD-a i IFC grupacije Svjetske banke da Vlada RS prednjači u procesu reformi u odnosu na sve razine vlasti u BiH.

“Ali, i dalje insistiramo na fer odnosu svih aktera ovog procesa, što se posebno odnosi na većinu u BiH”, rekla je Cvijanović.

Dodala je da ovaj sastanak predstavlja nastavak razgovora koji su vođeni prije mjesec dana u Washingtonu. Ona je napomenula da se sada detaljnije razmatraju pitanja u vezi s različitim razinama vlasti, reformskim zahvatima i akcijama koje je neophodno poduzeti u narednom razdoblju.

Prema njenim riječima, cilj ovog sastanka je osiguranje podrške ovih međunarodnih financijskih institucija za suštinske reforme u BiH.

“Prošli smo kroz niz oblasti, kao što su javne financije, oporezivanje i fiskalna stabilnost, radno-pravno zakonodavstvo, kao i pitanja reformi u socijalnom sektoru”, navela je Cvijanović i dodala da se na sastanku nastoje precizirati određeni prioriteti i utvrditi što je kompatibilno u dva entiteta, gdje bi se mogla osigurati podrška zajedničkim projektima.

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je danas nakon sastanka s predstavnicima MMF-a i ostalih međunarodnih financijskih institucija da je na sastanku razgovarano o usuglašavanju zajedničkih ciljeva, entiteskih vlada i Vijeća ministara te da su u tijeku razgovora došli do spoznaje da je 99 posto ciljeva zajedničko.

On je naglasio da ukoliko ne bude 200 milijuna KM sredstava MMF-a, da će FBiH biti u velikom problemu jer će doći do obustave nekih isplata.

Wigemark je rekao da su socioekonomske reforme bile glavna tema razgovora i istakao da je u BiH, pored toga, neophodno osigurati vladavinu prava.

“Postignut je visok stupanj suglasnosti u vezi s tim da je potrebno sprovesti socioekonomske reforme i u tome će pomoći Europska komisija vlastima na razini BiH i dva entiteta. Impresioniran sam otvorenošću i opredijeljenošću koje su pokazali Zvizdić, Cvijanović i Novalić, koji su ozbiljno pristupili problemima i zajednički rade na pronalaženju rješenja”, rekao je Wigemark./HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Mogu li Vanga i Nostradamus pobijediti NATO?

Dolazi nam godina koja miriše na vatru, dim i proračunate podvale – 2025. U ovom velikom kazalištu sudbine, Nostradamus...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -